Haláláról az ACNews számolt be, a hírt a színész lánya, Zana Zita is megerősítette. Zana József 1938-ban született Budapesten. Színészi tanulmányai után 1959 és 1962 között a Vígszínház tagja volt. 1962 után állandó fellépő volt a Music Comedy Színházban, később a Faluszínházban, majd a Békés Megyei Jókai Színház tagja lett. 1967-től a Vidám Színpad és a Centrál Színház tagja lett, 1990-től rendezett is. A színház profiljának megváltozását követően önálló show-műsorokkal lép színpadra.

2005-ben Vidám Kabaré néven a régi kabaréhangulat feltámasztását tervezte mint művészeti vezető, rendező, Kemény Györggyel közösen a Guttenberg Művelődési Házban, ami nem valósult meg. 15 évig nem állt színpadra, majd a Kazán István Kamaraszínház vezetője hívta meg egy musical-estre. Kassai Ilona Kossuth-díjas színésznő férje volt, Zana Zoltán (Ganxsta Zolee) rapper, zenész és Zana Zita édesapja.

Mozi és tévéfilmekben is feltűnt, és szinkronizált is. Többek közt játszott a Retúr, az Egymásra utalva, a Csinibaba című filmekben és a Pirx kalandjaiban is feltűnt. Szinkronszerepei közt megtalálható a Kelly hősei, a Csupasz pisztoly, a Bridget Jones naplójának egy-egy szereplője is.

Forrás: Wikipedia, Fotó: Sándor Katalin, MTI