A Friss Hús elsődleges célja a legújabb magyar és külföldi rövidfilmek bemutatása, valamint egy olyan szakmai fórum felépítése, ahol a visszajelzésre vágyó alkotók közönség előtt mutathatják meg filmjeiket. A vetítések rendre telt házasak, és jelentős szakmai és sajtóvisszhangot keltenek. A fesztivál magyar válogatásának filmjei évről évre eredményesen szerepelnek világszerte – a 2016-os Friss Hús különdíjának nyertese, Deák Kristóf Mindenki című rövidfilmje sorra halmozta a nemzetközi fesztiválsikereket, majd Oscar-díjat is nyert. A hazai közönségnek a Friss Húson bemutatkozó filmek gyakran kerülnek be Cannes, Szarajevó, illetve egyéb A kategóriás nemzetközi fesztiválok versenyprogramjába.

A Friss Hús 5.0 legjobb élőszereplős magyar kisfilmje: Földiek / Rendező: Freund Ádám

Ahogy tavaly is, az animációs és az élő szereplős filmek külön kategóriában versenyeznek. A fesztivál utolsó napján a magyar versenyben a következő hét díjat osztják ki: a legjobb élő szereplős film, a legjobb animáció, a legjobb férfi színész, a legjobb színésznő, a legjobb 30 év alatti rendező díja, illetve a Daazo különdíja. A nemzetközi versenyben a legjobb film díját és a zsűri különdíját ítélik oda, illetve a közönség is szavazhat kedvenc külföldi filmjéről.

A 2018-as fesztiválon késő esti vetítéseken találkozhatnak a nézők az utóbbi idők legjobb LMBT-témájú kisfilmjeivel, és horrorszekciónak is örülhetnek a műfaj rajongói, e két új szekcióban is közönségdíjat osztanak majd ki.

A legjobb magyar élő szereplős és legjobb magyar animációs rövidfilm fejenként 500.000 Ft-os pénzdíjat nyer.A nevezés feltételei:

  • Maximum 35 perces játékidő.
  • Műfaji és technikai megkötés nincs.
  • Az alkotás 2016. január 1. után készült.
  • A filmet korábban nem nevezték a Friss Hús rövidfilmfesztiválra.

Nevezési határidők és díjak:

  • „Early Bird” határidő: 2017. szeptember 15. (nevezési díj a magyar versenyben: $10)
  • Határidő: 2017. november 30. (nevezési díj a magyar versenyben: $15)

A fesztiválra nevezni az alábbi címen lehet: https://filmfreeway.com/festival/FrissHus Az első száz nevező 25 százalékos kedvezményben részesül: a kedvezmény érvényesítéséhez a Filmfreeway felületén a FRISSHUSOFF kódot kell megadni. A nemzetközi nevezésről is a fenti címen lehet tájékozódni.

Forrás: Friss Hús