ISZKA UTAZÁSA


Iszka utazása
Gyerekfilm a senkiföldjéről

A Déli Kárpátok bányavidékein élő utcagyerekekről szól Bollók Csaba új filmje: az Iszka utazása, amelynek forgatókönyvét is a rendező jegyzi. A Merkelfilm gyártásában készülő film producere Miraq egyik női főszerepét alakító Csere Ágnes, operatőre Gózon Francisco. A rendezőt a filmhu a vágószobában érte utol.



Nem róluk, hanem velük
Iszka utazása


Az idei szemle egyik leginkább emberközeli darabja lehet Bollók Csaba Iszka utazása című filmje. A Kárpátok bányavidékein,  viszontagságos körülmények között élő gyerekek, köztük a címszereplő Iszka mindennapjait bemutató mű dogmás eszközökkel földön tartott, dokufilmes játékfilm. Producere a benne színészként is szereplő Csere Ágnes, operatőre Gózon Francisco. (A filmet beválogatták a 2007-es Berlinale versenyprogramjába.)


Iszka Berlinbe utazik
Bollók Csaba filmje a Berlinálén


Bollók Csaba Iszka utazása című játékfilmjét meghívta a februárban megrendezendő berlini filmfesztivál. Iszka, a Déli-Kárpátok bányavidékén élő utcagyerek sorsát bemutató film világpremierjére a Berlinale Generation programjában kerül sor - adta hírül a Filmunió.





Nagy találkozás
Bollók Csaba: Iszka utazása


Bollók nem katasztrófaturistaként, vagy ámuldozó idegenként mozgott a Kárpátok bányavidékén. Az Iszka egyetlen szólamban sem cseng hamisan. Kritika.





Budapest-Berlin filmjárat
Bollók Csaba a Szemlén

Bollók Csaba legújabb játékfilmje, a 38. Magyar Filmszemlén bemutatott Iszka utazása a szemléről egyenesen Berlinbe utazik. Mint azt a rendező mondja, egy darabig még nem engedheti el szereplőinek kezét. Mozgóképes interjú a rendezővel a szemlén - nézz, ne csak olvass!!!




                                                         ***

                                                       ÓPIUM

Egy elmebeteg nő naplója
280 ezer euró Szász filmjének



Az EURIMAGES Igazgató Tanácsa 2005. október 9 – 12. között Párizsban tartotta 97. ülését. Az Európa Tanács filmes alapja Szász János Egy elmebeteg nő naplója címmel készülő filmjének 280 000 euró értékű támogatást szavazott meg. A Csáth Géza azonos című műve alapján készülő film magyar-német-angol koprodukcióban készül, magyar részről a Hunnia Filmstúdióban.




A meztelen Gonosz
Ópium - Egy elmebeteg nő naplója

Szász legújabb filmjének középpontjában egy orvos és egy őrült nő szerelme áll, akik egy elmegyógyintézetben találkoznak 1913-ban. Az Ópium Csáth Géza, a függőségeiről híres író különböző szövegei alapján készül, akárcsak a rendező utolsó nagyjátékfilmje, a nyolc évvel ezelőtt forgatott Wittman-fiúk. A filmhu a forgatáson járt.





Homályzóna
Szász János: Ópium


Orvos és páciens, ráció és őrület, drogmámor és józanság. Szász János Ópium című filmje a függőségről szól, lett légyen az bármi is, amely eltávolít a valóságtól, és egy kiismerhetetlen, bűnökkel teli, veszélyes világba visz. Kritika.







Ópium és Jeanne D'Arc
Szász János a Szemlén

Szász János sajátos Jeanne D'Arc történetet forgatott Csáth Géza válogatott írásaiból. A 38. Magyar Filmszemlén bemutatott Ópium - sokak szerint - az idei mustra szerzői filmes díjának egyik nagy esélyese. Mozgóképes interjú a rendezővel a szemlén - nézz, ne csak olvass!!!




                                                       ***

                                                    KONYEC


Senior road-movie
Indul a Konyec


Május végén indul a Konyec, Rohonyi Gábor első nagyjátékfilmjének forgatása. A főbb szerepekben Földi Teri, Keres Emil valamint Schell Judit és Scmied Zoltán.






Kezdőknek és haladóknak
Konyec

Május 22-e óta forog Rohonyi Gábor első nagyjátékfilmje, a Konyec, a főszerepekben olyan színészekkel mint Földi Teri, Schell Judit, Keres Emil és Schmied Zoltán. A stáb túl van a hathetes forgatás felén, Budapesti stúdiófelvételek és a Balaton-felvidéki külsők után Hévízen folytatják a munkálatokat. A filmhu a forgatáson járt.





Pörgés, 70 felett
Konyec - Az utolsó csekk a pohárban


Végre egy film, amely az idősekről, a társadalom peremére szorított kisnyugdíjasokról szól. Rohonyi Gábor első nagyjátékfilmje kellemes meglepetés, lám Magyarországon nem csak letargiába zuhant idősekről lehet filmet forgatni. Csajka, TT, izgalom. (Fotó: Gáti György) Kritika.





Trenddel szemben filmez
Rohonyi Gábor a Szemlén

Nem tipikus "így jöttem" történetű elsőfilm a bankrabló nyugdíjasokról szóló Konyec, és nem is tipikus zsánerfilm: vígjáték, dráma és road movie egyben. Mozgóképes interjú a rendezővel a szemlén - nézz, ne csak olvass!!!