Az Amerikai Filmakadémia nyilvánosságra hozta azt a kilenc, nem amerikai alkotást, amely versenyben maradt a Legjobb idegennyelvű film Oscar-díjáért folytatott küzdelemben. Ahogy azt korábban megírtuk, Magyarország idei nevezettje Till Attila kerekesszékes gengsztermozija, a Tiszta szívvel volt, amely itthoni és világszerte való sikeres fesztiválszerepléisei ellenére nem került be a szűkített mezőnybe.

A hír nyilván nem örömteli, ám a rendező korábban hangsúlyozta, hogy a jelölés tényét is óriási megtiszteltetésnek gondolja, arra pedig, hogy az első körben kilenc, majd később öt filmre szűkített körbe bekerüljön, a kezdettől fogva nem sok esélyt látott. (Pláne a tavalyi magyar film, a Saul fia győzelme miatt.) Ezzel együtt a Tiszta szívvel tovább folytatja remek nemzetközi szereplését, legutóbb a Kairói Filmfesztiválról sikerült díjjal távoznia, és nemrég sikerült megállapodni az Egyesült Államok-beli forgalmazással kapcsolatban is.

A Tiszta szívvel kiesésével azonban egyáltalán nem válik számunkra érdektelenné az Akadémia által kiosztott díjak sorsa: Deák Kristóf Mindenki című munkája már biztos, hogy a kisfilmek mezőnyében versenyez, remélhetőleg tovább folytatva a hazai alkotások Los Angeles-i sikerszériáját.

(Forrás: Origo)