Reisz Gábor harmadik nagyjátékfilmje, a közvetlen állami támogatás nélkül készült Magyarázat mindenre a tavalyi velencei filmfesztiválon debütált, ahol megnyerte a Horizontok szekció fődíját. A főbb szerepekben Adonyi-Walsh Gáspár, Znamenák István, Rusznák András, Hatházi Rebeka, Sodró Eliza, Kizlinger Lilla és Urbanovits Krisztina láthatók.

A filmet díjazták többek között a Chicagói Nemzetközi Filmfesztiválon, a francia Les Arcs Filmfesztiválon, a római Tertio Milennio Filmfesztiválon, a szlovákiai FabioFesten, a Müncheni Nemzetközi Filmfesztiválon, legutóbb pedig a 24. alkalommal rendezett wrocławi nemzetközi filmfesztivál fődíját nyerte meg.

Az oktatási kérdések és a tanárok problémái az egész világ filmkészítőit foglalkoztatják, az utóbbi években feltűnően sok ilyen témájú kiváló alkotás készült, amelyek közül most nyolcat is megtekinthetünk a Cinegón.

Magyarázat mindenre (r: Reisz Gábor)
Nyár van Budapesten. A gimnazista Ábelnek az érettségire kellene készülni, de épp most ébredt rá, hogy szerelmes legjobb barátjába, Jankába. Janka jó tanuló, a vizsga miatt nem kell izgulnia, viszont ő is reménytelenül szerelmes, csak éppen a történelemtaná­rukba, Jakabba. Jakabnak családja van, pedagógusként próbál túlélni Magyarországon, és korábban már összetűzésbe került Ábel konzervatív apjával. A két részre szakadt társadalom feszültségei felszínre törnek, amikor Ábel történeleméret­tségije országos botrányba torkollik, ő pedig valahol a két oldal között áll, mindennek a kellős közepén, és még mindig szerelmes.

Elszáradt füvekről (r: Nuri Bilge Ceylan)
Nuri Bilge Ceylan a kortárs európai mozi egyik legjelentősebb alkotója. Festői szépségű legújabb filmjében a kiábrándult Samet isten háta mögötti falucskában tanít Kelet-Anatóliában, Törökország kurdok lakta részén. Abban reménykedik, hogy egyszer majd a ranglétrán feljebb jut, és Isztambulban kap állást. A férfi egyhangú élete a vonzó tanárnő (Merve Dizdar az alakításáért a legjobb színésznőnek járó díjat nyerte Cannes-ban) megjelenésével, és az iskolában kirobbanó botránnyal fenekestül felfordul. Diákjaik a hatalmukkal való visszaéléssel vádolják meg őket.

Elfogy a levegő (r: Moldovai Katalin)
Ana irodalmat tanít, diákjaival és kollégáival egyaránt jó a kapcsolata, a gimnázium megbecsült tanára. Az egyik szülő váratlanul feljelenti két XIX. századi francia költő, Arthur Rimbaud és Paul Verlaine életéről szóló film ajánlása miatt, kifogásolva a két férfi közötti testi-lelki kapcsolatot. A tanárnő fellebbezése láncreakciót indít el, amelynek következtében a kollégái és a gimnázium igazgatónője is fokozatosan ellene fordulnak. Az egyre kíméletlenebb, a munkáját ellehetetlenítő eljárás nemcsak Ana egzisztenciáját, de minden emberi kapcsolatát próbára teszi.

A tanári szoba (r: Ilker Çatak)
Az elhivatott, fiatal Carla a hetedikesek osztályfőnöke egy németországi iskolában. A tanárok és a diákok multikulturális közegében viszonylagos nyugalom van, amíg az egyik gyereket meg nem gyanúsítják lopással. A tanárnő hisz a fiú ártatlanságában, és nem ért egyet kollégái nyomozási módszereivel, ezért saját kezébe veszi az ügyet. Cselekedete olyan eseménysorozatot indít el, amely az egész iskola életét felbolygatja. Az elveihez hű Carla sokkal nagyobb terhet vállal, mint azt elsőre sejtené: az egymással szemben álló tanulók, feldühödött szülők és tanárok konfliktusában akár az állását is elveszítheti.

Szörnyeteg (r: Koreeda Hirokazu)
A nagy tó partján fekvő, békés japán kertvárosban nyugodt életet élnek az emberek – egy egyedülálló anya, aki szereti a fiát, egy tanárnő, aki törődik a diákjaival, és az ártatlan gyerekek. Amikor a kisfiú, Minato furcsán kezd viselkedni, az anyja érzi, hogy valami nincs rendben. Úgy sejti, hogy egy tanár lehet a felelős, ezért elmegy az iskolába, hogy kiderítse, mi történt. A történet az anya, a tanár és a gyerek szemszögéből is kibontakozik, és fokozatosan a felszínre kerül az igazság, amely a média figyelmét is felkelti. Egy viharos reggelen hirtelen eltűnnek a gyerekek…

A lecke (r: Kristina Grozeva, Petar Valchanov)
Nadezhda tanítónő egy általános iskolában, és amikor az egyik diákját meglopják az osztályteremben, nyomozásba kezd, hogy megtalálja a tettest. Megszállottja lesz a bűntény felderítésének, noha odahaza sokkal nagyobb gondjai vannak: hála adósságainak, amelyet munkanélküli, részeges férjének köszönhet, a bank éppen ki akarja dobni őket és kislányukat a házukból. A becsületes és szigorú elvek szerint élő Nadezhda egyre mélyebbre sodródik munkahelyén és magánéletében egyaránt, kétségbeesett és megalázó megoldásokhoz kell folyamodnia összeomló élete megmentésére.

Bachmann tanár úr és az osztálya (r: Maria Speth)
Az érzékeny és bensőséges dokumentumfilm egy rendkívüli németországi tanár, Dieter Bachmann és az osztályába járó, bevándorló hátterű diákok mindennapjait mutatja be egy decemberi reggeltől kezdve a júniusi ballagásig. A gyerekek között van orosz, erdélyi, olasz, török és bolgár származású is, és mindannyian megküzdenek a tökéletes nyelvtudás hiányának nehézségeivel, az integráció olykor igen fájdalmas pillanataival. A több mint háromórás játékidejű dokumentumfilm során közelről megismerjük az osztály tagjait és kivételes empátiájú, karizmatikus, szeretettel teli tanárukat: együtt sírunk és nevetünk velük, és sok mindent megtudunk a tágabb közösségről is, amelyben élnek.

Én, te, ő (r: Nicolas Philibert)
A dokumentumfilm Franciaország egy vidéki iskoláját mutatja be, ahol a gyerekek egy osztálytermen osztoznak, és egyetlen tanár tanítja őket. Két évtizede Georges Lopez oktatja türelemmel és szeretettel a 4–10 éves nebulókat. Ez az utolsó éve itt, jövőre nyugdíjba vonul. Nem csak írni, olvasni és számolni tanítja őket, de kirándul, palacsintát süt velük és meglátogatják a városi középiskolát, ahol a nagyobbak a következő évben tovább tanulnak.