Az ötrészes minisorozatot a Vas-, Fém- és Villamosenergia-ipari Dolgozók Szakszervezetének épületében forgatják, itt látogatta meg a rendezőket a 24.hu stábja. Kalmár Péter elmondta, hogy ez egy független produkció, melyet televíziós sugárzásra szánnak. A producer azt is elmondta, hogy megunta a Nemzeti Filmintézet folyamatos visszautasítását, ezért ezt már be sem adták hozzájuk, de az is közrejátszott, hogy "minden mondata ellene megy annak a kurzusnak, amire most pénzt adnak."

"El voltunk egy picit kényelmesedve" - mondta Török Ferenc, aki az NFI támogatásának hiányában színházi előadásokat és videóklipeket rendez, valamint külföldi támogatásokra pályázik. "Politizálunk és nagyon bízunk abban, hogy ez a kormány megbukik. Akkor egy jobb világ lesz és újra filmet tudunk csinálni" - mondta a Moszkva tér és az 1945 rendezője. Polgár Csaba a privatizáció alatt álló épület tulajdonosát alakítja a Török által rendezett részben. Speciális szállodaként üzemelteti, amit vallási közösségnek és konferencia számára is kiad.

Pálfi hangsúlyozta, hogy Magyarországon szeretne magyar filmet csinálni, amik aztán az ország dicsőségére is válhatnak, ezért pályázott mindig is az NFI-hez. "Más ligába osztottak nekünk szerepet, nem mi jelentkeztünk oda" - idézte Koltai Róbertet Pálfi azzal kapcsolatban, hogy miért nem kapnak pénzt az NFI-től. A Taxidermia rendezője azt állítja, a Filmintézet "kifizetőhelyként működik, ahol elkerülik az alkotó embereket, és vagy az ő körükhöz tartozókat támogatják vagy olyanokat, akiket egy másik üzletből kifolyólag ki kell fizetni."

Pálfi szerint az eredeti Schnitzler-regény arról szól, hogy különböző társadalmi státuszú emberek légyottokban találkoznak, ezáltal az egész társadalom keresztmetszetét lehet vizsgálni azáltal, hogy ki kivel fekszik le. "A társadalomról beszél, egy látképet mutat arról, hogy hol tart most a világ."

címlapkép: Pálfi György Az úr hangja forgatásán / fotó: Pozsonyi Janka