Sean Baker imád kísérletezni, filmjei fókuszában a társadalom perifériáján élő karakterek állnak. A Red Rocket főszereplője, Mickey Hollywoodból érkezik haza szülőhelyére, Texasba, ahol volt felesége és ellenséges környezet várja. Mickey próbál beilleszkedni, de vajmi kevés sikerrel: tisztességes munkát nem kap, mivel hosszú évtizedeken át pornósztárként dolgozott. Marad neki a fűvel való kereskedés, és egy új szerelem, a tizennyolc éves Strawberry-vel. Az enyhén baljósnak tűnő történet ellenére, a Red Rocket igazi vígjáték, a CineFest egyik leghumorosabb alkotása, önfeledt szórakoztatást is ígér.

A Red Rocket premierje szeptember 17-én, pénteken 20.30-tól lesz a Pressburger teremben, melyet közönségtalálkozó követ. A filmet másnap, szeptember 18-án, szombaton 20.30-tól ismétlik meg a Zukor teremben.

 

Az amerikai Sean Baker neve a fesztiválozók és szerzői művek kedvelői előtt jól ismert a Tangerine és A Florida-projekt kapcsán, de idén került be először a cannes-i versenybe, a tengerentúli indie kultúra képviselőjeként. Baker valódi szerzői filmes, az alkotófolyamatban is a saját szabályai szerint dolgozik: saját maga vágja a filmjeit. Műveiben mindig a kitaszítottak, az elesettek felé fordul, és ez a Red Rocketben sincs másként. A mély és nyomasztó emberi drámákat is humorosan tálalja, az alapból talán visszataszító figurákat is szerethetőnek mutatja. Baker filmjeiben nincs odamondás, a csoda könnyedén jön. A Red Rocket-ben a Mickey-t alakító Simon Rex a Cannes-i fesztivál egyik legjobb színészi alakítását nyújtotta, a rendező vélhetően az ex-modell, rapperre írta a szerepet.

További külföldi nagyjátékfilmes alkotók is jelen lesznek filmjeik magyarországi premierjén. Az Albert Speer Hollywoodba megy című feszültséggel teli alkotás rendezője, Vanessa Lapa és producere Tomer Eliav szeptember 12-én vasárnap 18:15-kor kezdődő vetítés után beszélget a jelenlévőkkel. A Szent lélek című sajátos fantasztikus filmi rendezője, Chema Garcia Ibarra a szeptember 13-án kezdődő gálavetítés után beszélget a közönséggel. Az Alkalmi kémek című tényfeltáró dokumentumfilm rendezőjével, Oana Giurgiuval a Fipresci - Filmkritikusok Nemzetközi Szövetségének elnöke, Isabel Danel beszélget majd szeptember 15-én szerda este 18:00 órakor. Az Almák című görög sci-fi rendezője, Christos Nikou pedig szeptember 16-án 18:30-kor kezdődő gála után várja a nézők kérdéseit.