A Magyar Hollywood Túra Ricse, Tolcsva, Mátészalka után Miskolcon tartotta meg soron következő emlékrendezvényét. A Cinefest nemzetközi filmfesztivál hivatalos programjaként, a Miskolcon született, Oscar-díjas Pressburger Imrére koszorúval emlékezett meg Kriza Ákos polgármester, Bíró Tibor, a Cinefest igazgatója, valamint a Magyar Hollywood Túra nevében Bokor Balázs nagykövet, volt Los Angeles-i főkonzul, Rófusz Ferenc Oscar-díjas rendező, Márton András színművész és Varga Gábor, a Raleigh Budapest Stúdió volt tulajdonos-vezérigazgatója. Ezt követően a II. Rákóczi Ferenc Megyei és Városi Könyvtár dísztermében került sor a filmes kerekasztal beszélgetésre.

Michael Powell és Pressburger Imre, a The Archers produkciós cég alapítói voltak

Az emlékrendezvényen ismertették Pressburger jelentőségét a filmgyártásban, a világhírű forgatókönyvíró életére, eredményeire emlékeztek. Pressburger Imre a 40-es 50-es évek brit filmgyártásának egyik kiemelkedő forgatókönyvírója volt, leghíresebb filmjei a Fekete nárcisz, Piros cipellők, Blimp ezredes élete és halála és A 49-ik hosszúsági fok, amellyel a legjobb forgatókönyvírónak járó Oscar-díjat is elnyerte. 

Forrás: Magyar Hollywood Túra

Bokor Balázs nagykövet, a Magyar Hollywood Túra ötletgazdája és megvalósítója hangsúlyozta, hogy a számtalan hollywoodi kapcsolódású, de magyar származású filmikon emlékét erősíteni kell Magyarországon, mivel továbbra is kevesen ismerik őket, kevesen vannak annak tudatában, hogy Hollywoodnak milyen sok magyar gyökere van. Rövid vetítésen mutatta be Pressburger Imre életének és munkásságának főbb szakaszait, eredményeit. A nagykövet filmes szakmai vendégeivel beszélgetést folytatott Pressburger örökségéről, a hollywoodi magyar vonatkozásokról, az Oscar-díj átadás szokásairól.

Forrás: Magyar Hollywood Túra

A közönség Rófusz Ferenctől meghallhatta, hogy miért nem vehette át személyesen 1981-ben A Légy című filmjéért az Oscar–díjat. Márton András a színészet kulisszatitkairól mesélt és az 1992-1994 közötti Los Angeles-i külszolgálatáról. Varga Gábor pedig bemutatta a Raleigh Budapest Filmstúdió történetét.

Forrás: Magyar Hollywood Túra