A magyar filmgyártás történetének egyik legszínesebb fejezete az animációs film. Olyan máig népszerű karaktereket köszönhetünk neki, mint a Kiskakas, Gusztáv, Vuk, a Mézga család vagy Grabowski. És noha az animációs rendezők játékfilmes kollégáikhoz képest kevésbé ismertek, nem kell senkinek sem bemutatni a magyar animáció máig legnépszerűbb alkotásait jegyző Macskássy Gyulát, Dargay Attilát, Nepp Józsefet, Foxy Ottót, Ternovszky Bélát, Rófusz Ferencet, Cakó Ferencet, Varga Csabát vagy M. Tóth Gézát, valamint a magyar animáció olyan jeles művészeit, mint Jankovics Marcellt, Gyulai Líviuszt és Orosz Istvánt sem.

Fenti, valóban illusztris társaság képviselőinek munkáiban tobzódhat az, aki rászán egy bő órát és végigjárja a képekkel gazdagon illusztrált szöveges tablókból, az animációs filmekből vett eredeti tárgyakból, valamint a klasszikus és kortárs animációkból kiválasztott vetítésrészletekből összeállított kiállítási anyagot.

A kiállítás a miskolci HOM – Miskolci Galériában tekinthető meg a Rákóczi u. 2. szám alatt, 2016. szeptember 10. és október 1. között.

(Forrás: Magyar Művészeti Akadémia)