Moldoványi Ferenc kapja az UNICEF Nagyrabecsülésének csokrát

Az UNICEF Nagyrabecsülésének Csokrát olyan magánszemélyeknek, intézményeknek vagy szervezeteknek ítéli oda az UNICEF Magyar Bizottsága, amelyek  különösen sokat tesznek a gyermekek egészséges testi, lelki és szellemi fejlődéséért, jogaik érvényesüléséért. Idén a csokrot, valamint a Roger Moore jószolgálati nagykövet köszöntő sorait tartalmazó oklevelet Moldoványi Ferenc filmrendező kapja, aki május 28-án a  „Másik bolygó” című filmjének vetítésén veszi át az elismerést.




Ingyenbuli egész nyáron a város tetején

Szombaton kezdődik és augusztus 9-ig tart az idei Tér-Film-Zene Fesztivál, amely ingyenes szórakozást nyújt egész nyáron, központi helyszínen, a WestEnd tetőkertjén – tudhatjuk meg a KultúrPartról. Az idei fesztivál szombaton egy háromnapos rendezvénnyel Veszprémben kezdődik; Nyíregyházán (június 12-14.) és Pécsett (június 23-25.) folytatódik, júliustól Balatonfüreden (kapcsolódva a Kékszalag vitorlás fesztiválhoz), Debrecenben, Nagykanizsán, Szombathelyen és Baján (egy időben a Budapest-Baja hosszútávú nemzetközi evezősversennyel) lesznek programok, végül Szegeden augusztus 7. és 9. között fejeződik be. Budapesten június 28-tól augusztus 2-ig lesznek rendezvények a WestEnd tetőkertjében.


Bacsó filmek is láthatóak lesznek


Kuroszava Akira több ezer fotója lesz hozzáférhető

Első ízben válik elérhetővé a Kuroszava Akira világhírű japán rendező tevékenységét megörökítő több ezer fotó; a digitális online archívumban forgatókönyvek és a produkciókhoz készült feljegyzések is megtalálhatóak lesznek – adta hírül az Index. A fényképek a rendező olyan mestermunkáiból ábrázolnak jeleneteket, mint A hét szamuráj vagy A vihar kapujában. Az anyagok digitalizálásában a kiotói Rjukoku Egyetem működött közre. Kuroszava legidősebb fia, Hiszao - aki egyben az apja nevét viselő produkciós cég vezetője is - bízik benne, hogy az ingyenesen hozzáférhető internetes archívum a jövőben többek közt angol és más nyelveken is elérhető lesz.




Véget ért a II. Gyerekszem Filmfesztivál

A budapesti Merlinben megrendezett Filmkészítő Gyerekek II. Magyarországi Filmfesztiválján 108 kisfilm versenyzett, 40 ifjú filmkészítőt díjaztak, és több mint 60 tárgyjutalmat osztottak ki. Az idei mezőny harmadrészét már külföldi alkotók jegyezték. A május 24-én ünnepélyes díjkiosztóval zárult háromnapos seregszemlén 6 és 19 év közötti fiatalok kisfilmjeit mutatták be és értékelték a nagyközönség előtt. A fesztivál alatt és a hivatalos díjkiosztás után a közönség interneten is leadhatta szavazatát a legjobbnak ítélt versenyfilmekre.