Észak-Amerika vezető seregszemléje, a Montreali World Filmfesztivál a nemzetközi produceri szövetség (FIAPF) által A-kategóriásnak minősített 15 filmfesztivál egyike a berlini, cannes-i és velencei mozgókép mustrákkal együtt. Az Uchebnik öt kontinensről érkezett 41 vetélytárssal együtt fut a legjobb rövidfilm díjáért Montrealban. 

Az Uchebnik 1956 októberében játszódik, egy falusi iskola diákjai elégetik az orosz tankönyveiket abban a hiszemben, hogy soha többet nem kell oroszt tanulniuk. Miután azonban a szovjet csapatok bevonulnak az országba, és brutálisan leverik a forradalmat, minden diáknak be kell mutatnia az oroszkönyvét az iskolában, ha nem akarja, hogy kicsapják. Egy kisfiú idősebb diáktársa segítségére siet abban reménykedve, hogy a könyvkeresés közben elnyerheti példaképe barátságát.

Az NMHH Médiatanácsa által támogatott rövidfilm forgatókönyvét a rendező Fazekas Mátéval közösen jegyzi, a film operatőre Dévényi Zoltán (Láthatatlanul, Szürke senkik, Betonzaj) volt. Csicskár Dávid 1987-ben született, 2007-től a Pécsi Tudományegyetem Bölcsészkarára járt, 2010-től pedig az ELTE Filmszakára. 2014-ben készítette az Én ma anyámnál alszom című diplomafilmjét. A Focusfox Stúdióban készült Uchebnik producere Muhi András és Ferenczy Gábor.

Csicskár Dáviddal villáminterjúztunk is a tévés premier idején (cikkünk itt). Amikor inspirációjáról kérdeztük, a rendező ezt mondta: "Lyukas zászló, fegyverropogás és halálfélelem nélkül is lehet ’56-ról filmet csinálni. Mindig is érdekelt, mi történt ’56-ban a forradalom epicentrumától, és a vidéki nagyvárosoktól távoleső falvak, települések mikroközösségében. Milyen volt az ő ’56-uk."

A Montreali World Filmfesztivál tűzi műsorra először Vékes Csaba Hetedik alabárdos című filmrendezői bemutatkozását, amit mi majd a CineFesten láthatunk először. A Bánki Gergely főszereplésével készült vígjáték a Filmalap fiatal tehetségeket támogató Inkubátor Programjának elsőként elkészült alkotása.

Bővebb információ itt, Uchebnik a Facebook-on itt.

Forrás: Filmalap