Mozifilmet fognak forgatni Szabó Magda Abigél című regényéből, amelyből 1978-ban már készült egy nagy sikerű televíziós sorozat - jelentette be Bánfalvy Ágnes, a leendő film rendezője és Tasy Géza, az író hagyatékának kezelője Debrecenben. Az MTI értesülései szerint a film szereplőinek felkutatása, válogatása már megkezdődött. A legnagyobb kihívást a főszereplő Vitay Georgina megformálójának a megtalálása jelenti, őt az egész országban keresik - mondta Bánfalvy Ágnes, aki a Zsurzs Éva által rendezett televíziós változatban Torma Piroskát alakította. A mintegy 400-450 millió forintba kerülő mozifilm forgatása várhatóan 2011 augusztusában vagy szeptemberében kezdődik, a bemutatót 2012-ben tartják.

 

abigel_500
Abigél 1978-ból


Szlovákiában nyert a Visszatérés Bharatpurba

Pénteken ért véget a szlovákiai Nyitrán rendezett 27. Agrofilm Nemzetközi Filmfesztivál. A nemzetközi zsúri 151 alkotás közül Mosonyi Szabolcs Visszatérés Bharatpurba című filmjéttalálta a legjobbnak. A fődíj a Szlovák Köztársaság Kormánya által adományozott Magna Mater, amit idén másodszor vehettek át az alkotók, hiszen 2006-ban a Gyapjaspille című filmjük szintén kiérdemelte a díjat. A Visszatérés Bharatpurba augusztusban Pusztaszeren is kiérdemelte a legjobb alkotás díját.

agrofilm_500


Megkezdődött az VI. Film.Dok Fesztivál

Októbar 4-én, hétfőn, Csíkszeredán kezdetét vette az VI. Film.Dok Magyar- Román Dokumentumfilm Fesztivál. A rendezvény október 10-ig tart, a díjkiosztó azonban már október 9-én este lezajlik. Az eddigi hagyományoknak megfelelően a mustra csak a legjobb alkotásokat méreti meg, ezek közül választja ki a díjazottakat a Gulyás Gyula vezette zsűri. Az augusztusig beérkező pályázatok közül az előzsűri által kiválasztott 47 alkotást - 32 magyar, 11 erdélyi magyar és 4 román filmet - nézhetnek meg az érdeklődők a fesztivál hat napja alatt.