Három 12 éves kislányt alakító színésznő, stúdióban berendezett 3 gyerekszoba, 10 forgatási nap és 2.458 szexuális online ragadozó: a Csapda a neten című dokumentumfilm egy vizuális társadalmi kísérlet, amely ijesztő valósággá válik a két cseh rendező, a szakmailag elismert dokumentarista Vít Klusák és alkotótársa Barbora Chalupová alkotásában.

Az idei Budapest International Documentary Festival egyik legnagyobb sikerét a BIDF saját forgalmazásában mutatja be szeptember 16-tól országosan. A Csapda a neten (mind az oktatási 12+, mind a 18+ korosztálynak szóló rendezői verziót) Európa számos országában, az Egyesült Államokban és Kanadában is nagy sikerrel mutatták be. A film a cseh moziforgalmazás történetének legnagyobb nézettségű dokumentumfilmje és Csehország legnagyobb kasszasikere volt. Az idei BIDF ideje alatt a 12+ verziót számos gimnázium diákja látta az online oktatás időszakában, a 18+ verzió a BIDF történetének legnézettebb filmje volt. 

Kritikánkban így fogalmaztunk a filmről: "A Csapda a neten kendőzetlen részletei miatt megterhelő élmény, főleg annak a tudatában, hogy a netes zaklatókat nem kötik az országhatárok. Kicsit sem hibáztatom azokat a szülőket, akik a film után zsigerből ki akarják majd tépni a routert otthon a falból - viszont érdemes inkább az alkotókra hallgatni, és a gyermekkel való beszélgetés alapjának tekintenteni a biztonságos internetezés kapcsán." 


A Digitális Gyermekvédelmi Stratégia (DGYS) és a Telenor Magyarország támogatásának köszönhetően az első kétszáz jelentkező általános iskolában térítésmentesen juthat el az oktatási verzió a célközönségnek szánt 12 éven felüli fiatalokhoz. A cél, hogy ezzel is felhívják a figyelmet az online térben történő bántalmazás veszélyeire, a prevenció fontosságára. A BIDF a Cinema City hálózattal közös szervezésben szakértők segítségével (gyermekvédelmi szakemberek: kriminológusok, pszichológusok és jogászok) konferenciákat szerveznek az ország pedagógusai részére. 

Forrás: BIDF