A visszajelzések nagyon pozitívak voltak; a fesztiváligazgató, Daniel Sponsel szerint soha nem volt még ennyire kiterjedt és sokszínű egy-egy film utóélete, amit a közel 80 online közönségtalálkozó is bizonyít. Nagyon megható volt számára, hogy a rövidnek ígérkező 6 hét alatt (ennyi idejük volt megszervezni a teljes fesztivál internetes felületét) még többet is sikerült elérniük, mint ha “csak” mozikban tették volna elérhetővé válogatásukat. Ezzel a viszonylag új műfajjal, mint az internetes fesztivál, sikerült újabb rétegeket megtalálniuk, akik a jövőben kíváncsiak lesznek a dokumentumfilmes műfajra.

Szabó Réka dokumentumfilmjéről így nyilatkozott nemrégiben a fesztivál igazgató:

"A létezés eufóriája annyira lenyűgözött minket már első látásra, hogy tudtuk, ennek a filmnek kell lennie a nyitófilmnek. A rendkívül karizmatikus főszereplő, Fahidi Éva részt vett a megnyitón és az azt követő élő filmvitában is. Szavai minden alkalommal olyan mélyen megérintettek minket, mint maga a film. Nagyon örülünk, hogy ez a film elérte és megérintette közönségünket is – nem csak minket."

Lenyűgöző, ahogy 90 évesen eltáncolja a traumáját

Fahidi Éva egyike az utolsó magyar holokauszttúlélőknek, aki 1944-ben 49 családtagját elvesztette Auschwitz-Birkenauban, 2015-ben pedig egy modern táncelőadás főszereplőjeként dolgozta fel az őt és a családját ért traumát. A létezés eufóriája ennek az előadásnak a megszületéséről, a gyászról, az élet szeretetéről és három nő különleges kapcsolatáról szól. Túlzás nélkül az év egyik legszebb filmje.

A DOK.fest München @home közönségdíját utolsóként szokás átadni. A díjátadó élőben, online zajlott május 22-én, pénteken este 8 órától, melyen jelen volt Szabó Réka, a film rendezője, és Fahidi Éva, a film főszereplője is.

A szavazás úgy zajlott, hogy minden nézőnek lehetősége volt egytől ötös osztályzatig leadnia voksát az általa megtekintett filmre. Összesen 13.721 szavazat érkezett, Szabó Réka filmje 4,82-es átlaggal lett az első. 

A létezés eufóriáját 2019 legjobb filmjének választottuk, a Campfilm Vimeo oldaláról jelenleg is kikölcsönözhető.

A müncheni DOK.Fest pitchfórumán szintén díjazott lett egy magyar dokumentumfilm-sorozat terve: Tuza-Ritter Bernadett Queen of Chess (A sakk királynője) című projektje elnyerte a British Pathé Archive-díjat. A film Polgár Judit világbajnok sakkozó történetét meséli el, a szocialista Magyarországon megélt gyerekkorától kezdve, egészen a Garri Kasparovval lejátszott fontos sakkjátszmáig. A film producerei Kovács Lili, Stern Péter és Józsa László, írója Harmi Gábor. 

Forrás: Tünet Együttes