Szép eredménnyel zárult a Spanyolországban június 4-12. között megrendezett fantasy és horrorfilmeket felvonultató Sombra fesztivál, aminek helyszínét Murcia festői szépségű városa adta.

A Bergendy Péter és Hellebrandt Gábor történetéből, a Nemzeti Filmintézet támogatásával készült Post Mortem négy díjat zsebelt be, köztük a legjobb filmért járó elismerést. Az alkotók közül Zánkay Piros kapta a legjobb forgatókönyv, Nagy András a legjobb operatőr és Klem Viktor a legjobb színész díját.

Bergendy Péter új filmje, a Post Mortem tavaly októberben indult el a fesztiválokon, a horrorfilmek legnagyobb presztízsű nemzetközi seregszemléje Sitges-ben és a varsói fesztivál is meghívta fő versenyébe, Triesztben a RAI4 televízió a legjobb filmnek járó különdíját, valamint a Méliès zsűri elismerő oklevelét is elnyerte. Legutóbb Portóban nyerte el a legjobb rendezés és forgatókönyv díját.

 

Az első világháborút követő spanyolnátha járvány időszaka alatt játszódó borzongató kísértetfilm főszereplői Klem Viktor és Hais Fruzsina, mellettük Anger Zsolt, Schell Judit, Hámori Gabriella, Kiss Diána Magdolna, Nagy Mari, Tóth Ildikó, a Kossuth-díjas Ladányi Andrea és Reviczky Gábor látható. A Post Mortem a Szupermodern Stúdió gyártásában készült, producere Lajos Tamás és Köves Ábel.

1918 fagyos telén Tomás, a fiatal vándorfotós (Klem Viktor) abból próbál megélni, hogy halottak utolsó fényképét készíti el a családjuk körében. Egy tízéves kislány (Hais Fruzsina) hívására eljut egy kis faluba, ahol szokatlanul sok munkája akad, és egyre több természetfölötti jelenséggel találkozik. A kísértetek közölni akarnak vele valamit, és ő elhatározza, hogy kideríti, mi a céljuk. De veszélyes terepen jár: minden rossz mozdulat egy új, az előzőnél is vadabb támadást vált ki.

A Post Mortem hat kategóriában jelölt a Magyar Mozgókép Díjakra: Nagy Andrást a legjobb operatőri munkáért, Balázs Gábort a legjobb hangért, Király Istvánt a legjobb vágásért, Hujber Balázst a legjobb díszletért, Breckl Jánost a legjobb jelmezért és Hámori Dánielt a legjobb maszkért jelölte a Magyar Filmakadémia.

Az ünnepélyes díjátadó június 26-án a Nemzeti Filmintézet és a Veszprém-Balaton 2023 – Európa Kulturális Fővárosa program által közösen szervezett első Magyar Mozgókép Fesztiválon lesz, Balatonfüreden. A Post Mortem hazai mozibemutatóját október 28-ra tervezik.