A résztvevők elsajátíthatják, hogy miként lehet a legegyszerűbb eszközök segítségével bábanimációt készíteni. A műhelyben talált tárgyakból és tetszés szerint választott anyagokból lehet majd stop trükk animációt készíteni, a résztvevők megtanulják az operatőri munka alapjait, a kamera és a világítás használatát, illetve beavatást nyernek a bábjáték kulisszatitkaiba is, avagy hogy miképp leheljünk életet és személyiséget a bábokba. A műhelymunka eredménye egy 30 másodperces mini-film lesz. A film hangi világát a résztvevők az ismert fiatal erdélyi hangdesigner, Iszlai József segítségével készítik el. A workshop során Péter és Joseph betekintést nyújtanak a saját filmjeik alkotási folyamatába is, illetve elmesélik, hogy miképp születtek meg saját díjnyertes filmjeik.

A jelentkezés menete és gyakorlati tudnivalók:

- A műhelybe animációs diákokat és animátorokat várnak,

- Küldd el az online is elérhető portfóliódat (Vimeo-csatorna, tumblr-oldal, stb.) és egy rövid motivációs levelet a primanima@primanima.hu email-címre október 1-ig, a jelentkezők közül 12 főnek lesz lehetősége résztvenni a műhelymunkában,

- A műhely október 15–19. között fog zajlani a budaörsi BABtérben

- A workshop angol nyelvű

- Részvételi díj: 130 EUR, amelyért cserébe a workshop és a fesztivál ideje alatt ellátást, négyágyas szobákban szállást, valamint egy fesztiválbérletet kapsz a Primanima nemzetközi fesztivál programjaira.


Vácz Péter tanulmányait a Kisképző tervezőgrafika szakán kezdte, majd a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem animáció szakán folytatta. Az egyetem alatt részt vett az ASF nemzetközi animációs kurzuson, majd az Erasmus ösztöndíjjal a dán The Animation Workshop iskola professzionális 3D animátori képzését végezte el. A MOMÉ-n készült Patakiskola (2010) című BA diplomafilmjét tucatnyi nemzetközi fesztiválon vetítették, Nyuszi és Őz (2012) című mesterszakos diplomafilmje pedig több mint 120 fesztiváldíjat nyert világszerte.

Vácz Péter: Nyuszi és Őz

Diplomája után Dél-Franciaországban töltött egy évet a Caravel Collective nemzetközi animációs csapat alapító tagjaként, majd Berlinbe költözött, ahol egy évig szabadúszóként dolgozott. 2013 óta a londoni Picasso Pictures animációs cég szerződtetett rendezője. Itt készítette a híres manchesteri James zenekar legutóbbi két bábanimációs videóklipjét, az All I’m Saying (2014) és Dear John (2016), melyeket több rangos fesztiválon vetítettek és díjaztak, többek közt a Berlin Music Video Awards-on, és a Raindance Film Festival-on. Péter jelenleg Budapesten él, szakmai munkái mellett animációs gyakorlatot és elméletet tanít az Illyés Gimnázium Animációs OKJ képzésén és a MOMÉ-n.

Joseph Wallace: The man who was afriad of everything

Joseph Wallace BAFTA Cyrmu jelölt film- és színházi rendező, aki animációs filmkészítéssel és a bábozással foglalkozik. Rövidfilmjeit a világ számos pontján elismerték már, számos nemzetközi fesztiválon vetítettek őket és a Vimeo Staff Pick válogatásába is bekerültek (The Man Who Was Afraid of Falling, Dear John). Színházi íróként, rendezőként, valamint bábjáték szakértőként és dramaturgként is dolgozik, illetve rendszeresen vezet animációs kurzusokat.2015-ben részt vett a BBC rezidensprogramjában, valamint 2017-ben filmtervével megnyerte a Visegrádi Animációs Fórum rövidfilmterv-versenyét. Részt vett a rangos Animation Sans Frontieres (ASF) képzésén. Aktívan foglalkozik forgatókönyv-írással és oktatással, illetve a Bristoli Bábfesztivál animációs filmprogramjának kurátora.

 

Forrás: Primanima