Az építészet, formatervezés és kulturális örökség tematikus kategóriákba lehet nevezni. A kategóriákba rövid és egész estés dokumentumfilmeket, valamint ismeretterjesztő, kisjátékfilmeket várnak. Tartalmukat tekintve a kiírt témakörökhöz köthető kiemelkedő személyiségeket bemutató portrék, közösségeket, irányzatokat, a Kárpát-medence tájegységei szerinti jellegzetességeket bemutató filmeket várnak.

Fontos szempont, hogy az érték- és hagyományőrzés mellett a jelenleg is zajló kulturális/művészeti változások és irányzatok is helyet kapjanak a szemlén. Külön kategóriában értékeli a zsűri a diákfilmeket, a felsőoktatásban tanuló hallgatók kísérleti és vizsgafilmjeit.

Kategóriánként az első három helyezett filmalkotás pénzdíjban részesül, valamint különdíjakat is átadnak.Beküldési határidő: 2022. február 28. 23:59. A 9. Savaria Filmszemlére nevezni a www.savariafilmszemle.hu internetes oldalon található pályázati űrlap helyes kitöltésével lehet. További információkat az alábbi e-mail címen és telefonszámon: +36 20 549 5200 lehet kérni.

A szemle ideje alatt egy szakmai konferenciát és egyéb programokat is szerveznek, melyek részletes programját a későbbiek során közlik.

Forrás: Savaria Filmakadémia Egyesület / Címlapkép: Elfelejtett nemzedék - Aracsi Norbert a 8. Savaria Filmszemlén díjazott kisfilmje