Elsőként a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) tagjai nézhették meg Eperjes Károly Magyar Passió című filmjét - számolt be róla a Magyar Kurír. A zártkörű vetítésen ott volt Erdő Péter bíboros is.

A Magyar Passió 1950-ben játszódik. Főszereplője, Leopold atya (Eperjes) azért küzd szerzetestársaival, hogy a háború után újjáéledő országban a ferences rendet ismét felvirágoztassa. Kezdetben a kommunista hatalom nem akadályozza őket tevékenységükben, de idővel Leopold atyát koholt vádak alapján letartóztatják és kínvallatások alá vetik. Volt diákját, a vallásnak hátat fordító, a szocialista rendszerben hívő fiatal tisztet, Keller főhadnagyot bízzák meg a beismerő vallomás kicsikarásával.

Magyar Passió / Fotó: Magyar Kurír

Eperjes Károly mellett Telekes Péter, Gál Tamás, Pásztor Erzsi,  Nemcsák Károly, Jakab Tamás és Tóth János Gergő játsszák a főbb szerepeket a filmben. A Krisztus inge munkacímen készült Magyar Passió gyártását a Nemzeti Filmintézet 300 millió forintal támogatta.

A forgatás április közepén indult Máriabesnyőn, az egyik leglátogatottabb hazai keresztény zarándokhelyen. A forgatókönyvet Várnai Péter címzetes prépost írása alapján Petrik András, Horváth Áron és Eperjes Károly írta, a film producere Hábermann Jenő. A Magyar Passió november 4-től lesz látható a mozikban.

Címlapkép: Eperjes Károly a Magyar Passióban / Forrás: Magyar Kurír