34. alkalommal rendeznek nyári filmfesztivált a lengyelországi Inskben. A rendezvény átfogó válogatást mutat be a nagyvilág filmterméséből. Két fiatal magyar filmalkotó munkája gazdagítja a programot Inskben: Kocsis Ágnes Friss levegő című rendezői diplomafilmje, valamint Vranik Roland Fekete kefe című Filmszemle fődíjas (2005) alkotása - tájékoztatta a filmhu-t a Magyar Filmunió.

Kocsis Ágnes Európa Filmdíjra jelölt rendezése, a Friss levegő ezután 11 magyar film társaságában lesz látható a Zwierzyniec-i Nyári Filmművészeti Akadémia válogatásában. A Kelet-Lengyelországi Zwierzyniec-ben nyolcadik alkalommal mutatnak be a világ különböző földrészeinek országaiban készült mintegy 250 filmet. A lengyel közönség a legutóbbi két év magyar filmterméséből is ízelítőt kap: a Before Dawn, a Budakeszi srácok, a Csak szex és más semmi, az Egyetleneim, az Eső után, a Fehér tenyér, a Friss levegő, a Madárszabadító, felhő, szél, a Maestro, a Randevú és a Rokonok című alkotásokat tűzik műsorra.

A Filmunió tájékoztásából kiderül, hogy a magyar filmek vendégszereplése a lengyel szervezők, a Varsói Magyar Intézet, a Krakkói Magyar Centrum és a Magyar Filmunió együttműködésének köszönhetően valósulhatott meg.