Felvételvezető, jelmezkivitelező, mikrofonos, naplóvezető, öltöztető, produkciós koordinátor, vágóasszisztens és világosító képzéseket támogat a Nemzeti Filmintézet. A hiányszakmák képzéseit a Lumiere Filmiskola, a Mystic Academy és a Werk Akadémia indítja októberben elismert szakemberek közreműködésével és a támogatásnak köszönhetően kedvező tandíjakkal, így ezek a gyakorlatorientált képzések széles kör számára elérhetőek. 

Az aktuális piaci igényeket kiszolgáló képzések támogatásával a Nemzeti Filmintézet célja a hazai filmgyártásban mutatkozó szakemberhiány hatékony és gyors orvoslása. A magas szakmai színvonalú, intenzív, fél vagy egyéves képzési programok támogatása biztosítja a szakember utánpótlást és ezáltal a hazai filmipar versenyképességét. 

Az idén már ötödik alkalommal meghirdetett hiányszakma képzéseket támogató pályázati lehetőségnek köszönhetően az elmúlt években 34 képzés valósulhatott meg az oktatási intézményekben. A képzéseket mintegy 292 fiatal pályakezdő és pályamódosító végezte el, sokuk ma már a filmszakmában dolgozik, jelenleg is 51 fő jár támogatott képzésekre. 

A Nemzeti Filmintézet a képzések támogatásával párhuzamosan elindította a Filmesgyakornok.hu-t. Az online platform és adatbázis elsődleges célja, hogy összekösse a gyakornoki lehetőséget kereső pályakezdőket és a gyakornokot kereső producereket, továbbá segítse a fiatalok eligazodását a filmkészítés különböző szakterületein. A Filmesgyakornok.hu-nak már mintegy 700 regisztrált felhasználója van. A filmes szakmákat bemutató videók a Nemzeti Filmintézet Youtube csatornáján elérhetők. 

Bővebben: NFI Képzés 

Képző intézmények: Lumiere Filmiskola, Mystic Academy, Werkakadémia

Forrás: NFI / Borítókép: Hosszú Katinka-dokumentumfilm forgatása