A Kovács László-Zsigmond Vilmos Operatőr Verseny hagyományos kategóriái mellett különböző díjakkal ismerik el a magyar operatőrök közösségének azon tagjait, akik évtizedeken keresztül meghatározták a magyar filmgyártás világát.

Kovács László-Zsigmond Vilmos Életműdíjban részesül Szilágyi Virgil, aki többek között az Átok és szerelem (1986) és az Isten malmai (1976) című alkotások fényképezésével a magyar TV filmek egyik legmeghatározóbb operatőrévé vált. Életműdíjjal jutalmazzák Lukács Lórántot, aki többek között az Abigél (1978) és a Kisváros (1993) című sorozatokban nyújtott operatőri munkásságával írta bele magát a magyar mozgóképművészet történelmébe. Szintén életműdíjban részesül Kovács Gyula kameraman, aki olyan filmekben dolgozott, mint például Makk Károly Szerelem (1971) vagy éppen Szabó István Oscar-díjas Mephisto (1981) című alkotásai.

Száz évvel ezelőtt jött létre a magyar filmes oktatási rendszer, amelynek évfordulója alkalmából, idén először a magyar operatőr közösség azon tagjait is jutalmazzák, akik pályafutásuk alatt több operatőr nemzedék felnevelésében is részt vettek. Az életműdíjas Rák József olyan kiemelkedő munkái mellett, mint például A gímszarvas (1971) vagy a Visszafelé (1983) című alkotások, a Színház- és Filmművészeti Főiskolán és a Színház- és Filmművészeti Egyetemen nyújtott nagy értékű – lassan négy évtizedes – munkájával a filmoktatás egyik megkerülhetetlen alakjává vált.

Rák József (Fotó: Mediatechnika.hu)

Idén a Bojkovszky Béla Díjat Stecz István műteremmester, fővilágosító kapja, aki harminc éven át dolgozott a Színház- és Filmművészeti Főiskola, illetve a Színház- és Filmművészeti Egyetem Film- és Média Intézetének műtermében, ahol kezei alatt számtalan diák vált a szakma mesterévé.

Az idei versenyre 2021. március 5-ig hat kategóriában – diákfilm, dokumentumfilm, természetfilm, kisjátékfilm, TV film és játékfilm – nevezhetnek a 2020-as magyar filmek alkotói és gyártói. A diákfilm kategória versenyzőinek ismét esélyük van elnyerni a Sparks kamera és lámpakölcsönző cég hatvanezer amerikai dollár értékű Panavision filmes kameracsomagját.

A 2021-es Kovács László-Zsigmond Vilmos Operatőr Verseny zsűritagjai Bordás Róbert (A Gettó Balboa, A 11. Élet, Menekülés a szerelembe), Tóth Zsolt H.S.C. (Magdolna, A vizsga, Puskás Hungary) és Vajda Péter H.S.C. (A nyúlcsapda, Hélix, Liberté '56) operatőrök. További részletek itt.

Címlapfotó: Lukács Loránt (fotó: Fortepan / Wikipedia)