A négy tagú zsűri , Dér András filmrendező, Dombrovszky Linda filmrendező, Gelencsér Gábor filmesztéta, filmtörténész, Gőbel Ágoston a Magyar Katolikus Rádió szerkesztője negyvennyolc alkotást választott a versenyprogramba. Az egész estés dokumentumfilm kategóriában a zsűri megosztva két alkotást jutalmazott, Surányi Z. András és Sívó Júlia rendezésében készült Aranycipellő című filmjét és László Barna által rendezett Isteni kéz című filmet.

A rövid fikciós film kategória győztes díját a Happy című film kapta, rendezője Gyimesi Anna. A rövid, animációs film kategória győztes díját pedig a Cigánymesék –Valaha madarak voltunk című animációs film kapta, rendezője Horváth Mária. Az VI. Ars Sacra Filmfesztivál fődíját a zsűri teljes egyetértéssel Visky Ábel Mesék a zárkából című filmjének ítélte.

A díjaztattak és a zsűri / Fotó: Ars Sacra

Az idei filmfesztivált az MMA Könyvkiadó megtisztelte azzal, hogy különdíjat ajánlott fel. A különdíjjal az Új Közjáték sorozat egyik rövidfilmjét, Szabó – Nyulász Melinda az Eltűnt idő című filmjét jutalmazta. Az Ars Sacra Alapítvány különdíjával Medgyesi Gabriella Csak az ének - In memoriam Szabados György filmjét jutalmazta.

A filmfesztivál versenyprogramjában eredetileg szerepelt Dér Asia és Haragonics Sári Anyáim története című dokumentumfilmje, azonban az utolsó pillanatban a szevezők kivették a programból, mert feljelentették őket és petíció indult a film vetítése ellen. Az esetről bővebben itt számoltunk be.

Medgyesi Gabriella / Fotó: Ars Sacra

Medgyesi Gabriella a Facebookon közölte, hogy díját az Anyáim története alkotóinak dedikálja: "Ahogy tegnap a díjkiosztón is elmondtam: ahol egy filmet betiltanak, ahol egy film vetítését is letiltják, ott lesz következő is. Ezek után bármelyikünk bármelyik filmjét be- és letilthatják, okot találhatnak majd kényükre-kedvükre - és ez megengedhetetlen. Ezért tegnap este és ma is díjamat e szégyenletes ügy elleni tiltakozásom és velük való szolidaritásom jeleként az ANYÁIM TÖRTÉNETE rendezőinek, Dér Asianak és Haragonics Sárinak, valamint a film főszereplőinek dedikálom, tisztelettel és szeretettel" - írta bejegyzésében

A fesztivál fődíjasa, Visky Ábel szintén Facebook-bejegyzésben reagált a történtekre: "A fesztiválvetítés kiváló lehetőség lett volna arra, hogy erről a rendkívül összetett, az elmúlt időszakban nagy társadalmi feszültséget generáló témáról őszinte és valódi párbeszéd induljon olyan emberek részvételével, akik nagy valószínűséggel sok tekintetben különbözőképpen látják a világot. A valódi párbeszéd feltétele nem az azonos gondolkodásmód, hanem a másik ember sajátos nézőpontjára való figyelmes nyitottság. Rossz érzés azzal szembesülni, hogy a fesztivált is életre hívó keresztény szellemiség meghatározó része ma Magyarországon - politikai érdekeket is kiszolgálva -nem a párbeszéd, hanem az elzárkózás kultúráját erősíti."

Forrás: Ars Sacra, Medgyesi Gabriella Facebook-oldala, Visky Ábel Facebook-oldala
Címlapkép: Visky Ábel / Fotó: Ars Sacra