A versenyen részt vehetnek falvak, városok, iskolák televíziói, filmkészítő közösségek, magánszemélyek határon innen és túlról, minden 2015 után egyénileg vagy csoportosan készített magyar nyelvű alkotással, amely a korábbi filmszemléinken nem szerepelt. Nevezési díj nincs. A filmről egy rövid (max. 400 karakter) szöveges leírást is kérnek, mely az alkalomra készülő katalógusba is bekerül a film adataival együtt.

A filmeket az alábbi kategóriákban lehet nevezni:

  • Krónika: helyi híradó, aktuális közéleti riportműsor, sport (maximum: 26 perc)
  • Korkép: filmtanulmányok a településről, filmszociográfia (maximum: 52 perc)
  • Művelődés: hungarikumok, helyi értékek (maximum: 26 perc)
  • Portré: (maximum: 26 perc)
  • Fikciós műsorok: szórakoztató filmek, animációs, rajz- és kísérleti film (maximum 10 perc)

A nevezési lap innen tölthető le.

A filmeket az alábbi módokon lehet benevezni a szemlére:

  • Postai úton, adathordozón (DVD, pendrive stb.): A kitöltött nevezési lapot is a borítékba kell beletenni.
  • Fájlmegosztón keresztül: Az így nevezett alkotásokat a filmszemle@nepfolakitelek.hu email címre kell beküldeni. A filmek letöltésére csak munkanapokon van lehetősége a szervezőknek. Ebben az esetben kitöltött nevezési lapot is emailben kell beküldeni.

Kérjük, vegyék figyelembe, hogy kitöltött nevezési lap nélkül nem tudjuk elfogadni a filmet! A technikailag gyenge minőségű, és a feltételeknek nem megfelelő filmeket az előzsűri elutasítja. A nevezési lapok és a filmek beküldési határideje: 2021. október 1.

A nevezők a pályázati feltételek elfogadásával hozzájárulnak ahhoz, hogy a pályázatra beküldött alkotásuk a lakiteleki Népfőiskola archívumába kerüljön és a film adatai a katalógusban megjelenjenek.
A nevezett filmek közül előzsűri választja ki a szemlére bejutó alkotásokat. Az előzsűri időpontja: 2021. október 12–13.

Az előzsűri döntéséről a pályázókat október 15-ig elektronikus levélben értesítik. A zsűri elnöke: Dr. Buglya Sándor Balázs Béla-díjas filmrendező, producer. A vetítéseket szakmai viták, elemzések, kerekasztal-beszélgetések követik. A szemle legjobb alkotásai díjazásban részesülnek, A fődíj 1 millió ft.

A Sára Sándor emlékezetére meghírdetett XX. Lakiteleki Filmszemle támogatói a lakiteleki Népfőiskola Alapítvány, a Nemzeti Művelődési Intézet Nonprofit Közhasznú Kft., a Rendszerváltás Történetét Kutató Intézet és Archívum Nonprofit Kft. és a Dunaversitas Egyesület. További információ a Népfőiskola Alapítvány honlapján érhető el.

címlapkép: Sára Sándor