A nyitófilm a világszerte nagy sikert aratott, Németországban viszont csak most debütáló Liza, a rókatündér lesz. Ujj Mészáros Károly többszörösen díjazott filmjével együtt természetesen vászonra kerül az Oscar-díjas Saul fia Nemes Jeles Lászlótól, illetve olyan, elismert filmek, mint a Hajnali láz (Gárdos Péter), a Félvilág (Szász Attila), az Utóélet (Zomborácz Virág) vagy a Van valami furcsa és megmagyarázhatatlan (Reisz Gábor).

 

A dokumentumfilmes kínálatból komoly érdeklődésre tarthat számot a Drifter (Hörcher Gábor), az Everglades (Török Zoltán), a tititá (Almási Tamás) vagy a Káin gyermekei (Gerő Marcell), míg az animációs és rövidfilmes válogatásban az elmúlt évek kiemelkedő tehetségei, többek közt Tóth Luca (Superbia), Andrasev Nadja (A nyalintás nesze), Vácz Péter (Nyuszi és őz) vagy Deák Kristóf (Mindenki) munkái mutatkoznak be. Az 1956-os forradalom évfordulója apropóján látható lesz Makk Károly Cannes-ban is bemutatott klasszikusa, a Szerelem, ahogy a Megáll az idő (Gothár Péter), a Kolorádó Kid (Vágvölgyi B. András) vagy az Eldorádó (Bereményi Géza) is a szabadságharc emléke előtt tiszteleg.

A HUNIWOOD programját ismert hazai filmes szakemberek állították össze: Bujdosó Bori filmkritikus, Papp Bojána dokumentumfilm-rendező és Deák Dániel, a Daazo rövidfilmes portál alapítója. A több irányú szakértelemnek köszönhetően az államilag támogatott filmek mellett függetlenfilmes alkotások is szerepelnek a programban. A munkák eredeti nyelven, angol felirattal kerülnek a mozivászonra, főként a fiatal, multikulturális berlini közönséget célozva meg.

 

„A magyar film eddig jellemzően a tavaszi Berlinale idején vált láthatóvá Berlinben” – fejtette ki Kopek Gábor, a Collegium Hungaricum Berlin igazgatója. „Az új filmfesztivál ennek biztosít ellenpontot az őszi fesztiválszezonban, ráadásul először igyekszik átfogó válogatást kínálni a német közönség számára. Meggyőződésünk, hogy az elmúlt évek színvonala és sikerei indokolják a programot, és a közönségünk érti majd a névválasztásban rejlő finom iróniát is.” A fesztivál a berlini magyar filmes jelenlétre hagyományosan nagy hangsúlyt fektető Collegium Hungaricum Berlin, valamint a többek között a Menjek/Maradjak filmsorozattal ismertté vált SpeakEasy Project berlini képviseletének együttműködésében valósul meg.

A HUNIWOOD támogatója többek között a Balassi Intézet, a Külgazdasági és Külügyminisztérium, valamint a Magyar Nemzeti Filmalap. A teljes programról és további információkról a fesztivál honlapján, illetve hivatalos Facebook oldalán tájékozódhatunk.