Tíz éves kihagyást követően térhet vissza Bogdán Árpád a kamera mögé, ennyi idő telt el ugyanis debütáló nagyjátékfilmje, a Boldog új élet megjelenése óta. Bogdán a 2007-es Filmszemlén megkapta az elsőfilmes rendezőknek járó Simó Sándor-emlékdíjat, illetve a Diákzsűri szintén az elsőfilmesekre vonatkozó fődíját. Még ugyanabban az évben (a Berlinalén való premiert követően) Bogdán filmje számtalan fesztiválra kapott meghívást, rangos szakmai elismerésekben részesült, a rendező mégsem lovagolta meg a hullámot, hanem visszatért a színház és az irodalom mellé.

A Genezis című története három szálon fut. A mai Magyarország legkülönbözőbb társadalmi közegéből érkező három ember történetén keresztül közelíti meg az ábrázolt generációs problémát. A főszereplők egy sikeres, nagyvárosi ügyvédnő, egy archaikus roma közösségből származó kisfiú és egy magányos, titokzatos kamaszlány. A film forgtókönyvét Bogdán írta, a végleges változat kialakításában pedig a ScriptEsat és a Filmalap forgatókönyv fejlesztési csoportja vett részt. A film címéből adódóan nem nagy meglepetés, hogy a teljes játékidőt végigkísérik a bibliai teremtéstörténet motívumai

Az októberben kezdődő, 35 napos forgatásra autentikus magyarországi helyszíneken kerül sor. A hivatásos színészek mellett amatőr szereplők is feltűnnek majd a filmben. A gyártás előkészítése, főként a roma telepek zárt világának hiteles megjelenítésére való felkészülés több mint két éven át tartó folyamat volt.

Forrás: Nemzeti Filmalap. Illusztráció: A Genezis látványtervei.