A self-made milliárdos nem először veti fel élettörténetének megfilmesítését. 2001-ben, filmforgalmazó cége, a Medusa elnökének temetésén már bevallotta, hogy álmai között szerepel egy film, melyben méltó módon örökíthetné meg „kalandjait” a gyerekei számára.

De most, hogy lassan kezdődik a 2006-os választásokat felvezető kampányidőszak, a mozgó családi fotóalbumnál talán komolyabb célja is lehet Berlusconinak egy filmmel, aki eddig sem tűnt túl félszegnek, amikor családi tulajdonban lévő médiabirodalmát kellett használnia a szavazók megnyerésére.

Három éve, a legutóbbi választások idején több mint egymillió olasz otthonba küldték el a Berlusconi életéről szóló könyvet Egy olasz történet címmel. Médiaszakemberek szerint ezt már csak egy filmmel lehetne felülmúlni. A filmkészítés mögött rejlő másik ok az ellenzék megtörése lehet.

Nanni Moretti (A fiú szobája, A misének vége) Olaszország egyik legismertebb filmrendezője egyúttal Berlusconi vehemens kritikusa, ugyancsak elejtett egy megjegyzést nemrégiben, hogy filmet készítene a miniszterelnökről.