A film tévépremierje az RTL Klub műsorán lesz 17-én 2.30-kor, az RTL MOST-on a következő műsor kezdetekor jelenik meg. A rövidfilmeket általában évekig csak fesztiválok vetítésein, illetve a tévében lehet egyszer-egyszer látni, de a vírus okozta különleges helyzetben a gyártó cég, az Umbrella rendhagyó módon úgy döntött az alkotókkal közösen, hogy elkészülése után mindenki számára azonnal szabadon elérhetővé teszi a filmet.

Szabó Szonja, akinek a korábbi rövidfilmjei nagy sikert arattak többek között a Friss Hús rövidfilmfesztiválon, jelenleg a WAX című sorozat tervét fejleszti, amely a Vércsék történetét fejti ki és viszi tovább. A sorozatban a tervek szerint a rövidfilm szereplőinek története folytatódik, a kamaszok életében jelenlevő nagy kérdésekre és problémákra koncentrálva.

(Fotó: Umbrella) 

A Vércsék, amely Mészöly Ágnes Egészpályás indítás című novellája alapján keletkezett, kifejezetten az Instagram-nemzedék posztjai mögött megbújó valós érzéseket, örömöket, sérelmeket, vágyakat kutatja. Helyszíne egy fülledt magyar kisváros, ahol az elnyűtt szocialista építészeti hagyaték eklektikussá keveredik a gyorsan és olcsón felhúzott újjal.

A fiatalok már nincsenek elszigetelve, azonban ebben a világban mégsem egyértelmű még lázadni a múlt szabályai, a sportnevelés hagyományai és a hímsovinizmus ellen. Egyszerre sportfilm, női film és ifjúsági film: a 13–18 éves korosztályt szólítja meg, akik számára kevés hasonló, minőségi fikciós tartalom érhető el.

Filmesek karanténban: Szabó Szonja

A Partizánok és A Mentor című rövidfilmek rendezőjét, Szabó Szonját egy pörgős tévés munka után érte a világszintű megállás, de nem bánja, hogy így alakult. Kreatívan éli meg ezt az időszakot, csak a múzeumok és a színház élő nyüzsgését hiányolja, bár elővigyázatos tervezéssel időnként kiszökik a szabadba. Vércsék című új rövidfilmje május 17-től lesz online elérhető, közben egy új dokumentumfilmje előzetesét vágja és nagy filmes és könyves felfedezéseket tesz. Sorozatunkban a mozgóképes szakma különböző szereplői mesélik el, mihez kezdenek magukkal a járvány idején.

Forrás: Umbrella