A 10. Frankofón Filmnapok és Fesztivál egészen április elejéig hetente több alkalommal tart vetítéseket városszerte, nem csak a frankofón közönségnek. A francia nyelvű alkotások mellett észak-amerikai, afrikai, és magyar film is található a programban: Mészáros Márta Aurora Borealis - Északi fény című filmjét március 5-én, csütörtökön vetítik a Francia Intézetben, amit egy beszélgetés követ a rendezővel és Törőcsik Franciskával, a film főszereplőjével.

A következő napokban ezeket az alkotásokat ajánljuk:

A nap szépe (Belle de Jour) - március 3. 19:00 / Francia intézet

A nagypolgári feleség, Séverine szexuális kielégületlensége mazochista képzelgésekben tör a felszínre. Az asszony kíváncsiságból ellátogat egy nyilvánosházba, és hamarosan rendszeres szolgáltatást nyújt idegen férfiaknak. A dolog akkor fordul rosszra, amikor az egyik visszajáró kliens már hallani sem akar más nőről, csakis Séverine-ről. Luis Buñuel filmjét 1967-ben a Velencei Filmfesztiválon az Arany Oroszlán díjával jutalmazták. A nap szépének főszerepében az ikonikus színésznő, Catherine Deneuve lesz látható, gyönyörűen felújított változatát a Francia Intézetben vetítik, a filmet Klág Dávid, az Index újságírója fogja felkonferálni.

A vetítés eseménye: https://www.facebook.com/events/194695874940619/


Az ifjú Ahmed
 (Young Ahmed) 
- március 3. 20:00 / Art+ Cinema

Jean Pierre és Luc Dardenne filmje szintén a 2019-es cannes-i fesztivál egyik legfelkavaróbb versenyfilmje volt, és a legjobb rendezésért járó díjat is elnyerte. Ahmed egy átlagos, szabadidejét videójátékokkal töltő 13 éves srác – Belgiumban. Kamaszkori identitásválsága egy fundamentalista imám mellé sodorja, aki addig tüzeli a fiút, amíg az úgy nem érzi, cselekednie kell.

A vetítés eseménye: https://www.facebook.com/events/212689246440221/


Barátnők
(Rafiki) - március 4. 19:00 / Francia Intézet

A kenyai-francia-dél-afrikai dráma, 2018-ban Cannes-ban mutatkozott be először, a hazájában betiltott alkotásnak minősül. A történetben Nairobiban járunk, ahol közelednek a helyi választások. Kena „lázadó” lány, valószínűleg jobban érezné magát a bőrében, ha fiúnak születik. Amint meglátja Zikit, beleszeret. És a vonzalom kölcsönös. A két lányban az a közös, hogy mindkettejük apja politikus, ráadásul a hagyományos értékek szószólója, amelyekbe az azonos neműek közötti kap csolatok támogatása nem tartozik bele. Nagyon nem.

A vetítés eseménye: https://www.facebook.com/events/195332971829380/


Nyomorultak
 (Les Misérables) - március 6. 20:30 / Uránia Nemzeti Filmszínház

Egy újabb cannes-i versenyző, akit a zsűri díjával jutalmaztak, majd a Legjobb Nemzetközi Film kategóriájában Oscar-jelölést is szerzett. A törvénytisztelő rendőr, Stéphane vidékről Párizs egyik legproblémásabb negyedébe kerül, ahol döbbenten tapasztalja, hogy kollégái gyakran az erőszaktól sem riadnak vissza. A környéken sajátos igazságszolgáltatás működik, a békét leginkább a különféle bűnbandák tartják fenn törékeny alkuk és pillanatnyi megállapodások alapján. És elég egy szikra, hogy fellángoljon és megállíthatatlanul terjedjen az erőszak. 

A vetítés eseménye: https://www.facebook.com/events/176555443661649/


Matthias & Maxime
- március 7. 20:00 / Uránia Nemzeti Filmszínház

A 30 éves Xavier Dolan a cannes-i filmfesztivál visszatérő vendége, a Matthias & Maxime is itt mutatkozott be. Matt és Max gyerekkori barátok. Egy amatőr film kedvéért smárolniuk kell – egymással. A látszólag ártatlan és ártalmatlan csók azonban mindkettejüket megzavarja. Megkérdőjeleződik bennük szinte minden, amiben addig biztosnak hitték magukat. És az egész életük fenekestül felfordul. 

A vetítés eseménye: https://www.facebook.com/events/510934222960006/

A fesztivál további programjaiért érdemes a hivatalos oldalt böngészni.