Az Országos Rajzfilmünnep az ország több pontján zajlik egyszerre: a KEDD Animációs Stúdió országszerte közel 100 helyszínnel karöltve szervez idén fesztivált, a háromnapos rendezvény online is a közösségek összefogásával valósul meg. A Rajzfilmünnepet november 13. és 15. között a fesztivál Youtube-csatornáján lehet követni. 

Idén negyven éves Magyarország első Oscar-díjas animációs filmje, A légy, ezért a film rendezője, Rófusz Ferenc életműve előtt tisztelegnek. Az animációs filmalkotó beírta nevét az egyetemes mozgókép történetébe és előkelő hely illeti meg őt a magyar filmtörténeten belül is. A háromnapos rendezvényen a nagysikerű rövidfilm mellett többek között az Egy év Hoppifalván, a Ticket és Az utolsó vacsora is vetítésre kerülnek.

Frakk, a macskák réme

A Rajzfilmünnep szervezői gazdag filmkínálattal és 31 filmes blokkal készülnek: az MTVA több klasszikusával is nosztalgiáznak, mint a Vizipók-csodapók, a Frakk, a macskák réme és a Kukori és Kotkoda. Emellett a Kecskemétfilm három legendás sorozata, a Magyar népmesék, a Mesék Mátyás királyról és a Cigánymesék epizódjait is elérhetővé teszik. Az utóbbi évek legnagyobb kedvencei közül többek között a Bogyó és Babóca, a Kuflik, a Borka és a varázsruha, a Detti és Drót, a Hajótöröttek és a Boxi történeteivel is találkozni lehet. A sorozatok mellett egészestés – új és klasszikus – rajzfilmek is szerepelnek a kínálatban.

A kortárs magyar animációs műhelyek és egyetemek, a MOME és a METU válogatásaiban a jövő nagy rajzfilmesei is bemutatkoznak, izgalmas szórakozást nyújtva a felnőtt közönségnek is. Egy másik válogatásban a filmfesztiválok – a Cinemira Nemzetközi Gyerekfilm Fesztivál és a Kecskeméti Animációs Filmfesztivál - best of-jai láthatóak, mint a Hortobágyi darumese, a Szupermalac és Űrpatkány és a Kipp-kopp a hóban. 2020 legfrissebb animációs sorozatai, a Naszreddin Hodzsa meséi, a Mitch-Match és a híres sportolóink gyerekkorát feldolgozó Cserebogarak néhány epizódját is elhozzák.

Szupermalac és Űrpatkány

A 200 film közt minden korosztály talál kedvére valót: az óvodások játszva tanulhatnak a Dúdolóval, az iskolások visszautazhatnak a múltba a Magyar csaták sorozattal, a szülők és a nagyszülők pedig újra átélhetik gyerekkorukat a Pityke vagy a Mikrobi epizódjaival. A klasszikusok mellé kezdenek felsorakozni a fiatal, kortárs magyar alkotók és alkotóműhelyek is friss animációikkal, számos hazai stúdió rövidfilmje mutatkozik be a programban. 

A szervezők egyedi csatornája betekintést nyújt a leglelkesebb településük, intézmények életébe is, az általuk küldött felvételek saját, egyedi YouTube-csatornájukon lesznek elérhetőek a közönség előtt. A felvételek közt szerepel kiállításbemutató Szolnokról, kultúrséták Téten, a Siklósi Várfesztivál izgalmas pillanatai, bábelőadás Újszászról, néptáncos flashmob Felsőtárkányból, Luca napi boszorkányságok és koncert is. Ezáltal a rendezvény nemcsak a magyar animációt, hanem Magyarország kultúráját is ünnepli.

Forrás: Országos Rajzfilmünnep