Az egészestés versenymezőny legjobbjairól nemzetközi zsűri dönt majd: Olivier Gérad, francia filmrendező és író, Gárdonyi László, több, mint 50 magyar produkció, többek között az Egészséges erotika díszlettervezője, és a Svédországban élő Borbás István, aki számos reklám, illetve rövidfilm mellett két Roy Andersson filmet is fényképezett. Olivier Gerard, Gárdonyi László és Borbás István mesterkurzust is tart Szolnokon október 16-án, 17-én és 18-án 14 órakor a TISZApART Moziban.

A fesztivál szervezőinek törekvése 2019-ben is az volt, hogy olyan látványban gazdag és értékes alkotásokat mutassanak be, amelyek a szakmai közönségen kívül méltán számíthatnak a szélesebb nézői rétegek érdeklődésére is. Több európai koprodukciós alkotás, szerb elsőfilmes munká, Karlovy Varyban díjazott észt film, történelmi és kosztümös alkotás, valamint egy izgalmas magyar krimi is látható lesz.

Stefan Malesevic: Mamonga

Csehország két történelmi filmmel képviselteti magát: egy sportdrámával (Az elárult arany), ami a német megszállás alatt kezdődik, és a szovjet megszállás éveiben csúcsosodik ki, valamint a kommunista elnyomás ellen küzdő ország jelképévé váló egyetemista, Jan Palach utolsó hónapjait feldolgozó életrajzi művel. Ausztria szintén két kosztümös alkotással versenyez a programban: a Németországgal közös, Robert Seethaler nemzetközi bestselleréből készült, A trafikossal, és egy évtizedeken átívelő történettel, egy fekete rabszolgafiú életéről szóló luxemburgi koprodukcióval (Angelo).

Bagota Béla: Valan

A 45 évet felölelő lengyel családi történet, A főlakáj, ugyancsak a történelmi darabok közé tartozik, a napjainkban játszódó olasz Sole-ban pedig a várandós Lena egy család sorsát változtathatja meg gyökeresen. A tavalyi cannes-i filmfesztiválon szereplő, argentin-spanyol Az angyal egy megtörtént bűnügyet dolgoz fel, míg Bagota Béla Valan című filmje egy erdélyi bányaváros sötét rejtélyeit boncolgatja. A film első hivatalos előzetesét a múlt héten mutattuk be. A fekete-fehér Nyomasztó csend három különböző aspektusból közelíti meg egy testvérpár kapcsolatát, a Mamonga című film hősei pedig különböző helyszíneken, Boszniában, Montenegróban és Szerbiában küzdenek meg döntéseik következményeivel.

A nemzetközi zsűri 2019. október 19-én Alexandre Trauner-díjjal tünteti ki a legjobb látványt nyújtó filmalkotásokat, méltatva a látványtervezők munkásságát, gazdagítva a világ filmes versenyeinek palettáját. A fesztivál összes vetítése ingyenes.

Forrás: Alexandre Trauner filmfesztivál /Borítófotó - Radim Spacek: Az elárult arany