A Magyar Filmművészek Szövetsége által 2014. szeptember 5-én meghirdetett Jancsó Miklós Alkotóműhely elindította első nyilvános forgatókönyv-pályázatát. Az Alkotóműhely célja, hogy a filmszakma valamennyi alkotójának lehetőséget adjon egy szabad, a magyar, természetszerűen európai filmes hagyományokhoz méltó, műfaji korlátoktól mentes műhelymunkára, hogy ezzel is esélyt teremtsen az alkotók szabad és magas színvonalú tevékenységének támogatására. Szeretné továbbra is fenntartani a magyar film több évtizedes múlttal rendelkező sokszínűségét, segíteni a filmtervek, forgatókönyvek gondozását és megvalósításukban  hatékonyan közreműködni, magyar és nemzetközi kapcsolatainak felhasználásával, külföldi források felkutatásával, producerek, koprodukciós partnerek keresésével segíteni a filmek megvalósítását.

Az Alkotóműhely természetes fórumot akar biztosítani a filmszakma szereplői közötti termékeny párbeszédnek, teret adni a filmtervek nyílt vitáinak, abban a reményben, hogy a nyitott eszmecsere segít minden alkotónak, hogy korunk kihívásaira autentikus filmes válaszokat adjon. Kivételesen nagy figyelmet kíván fordítani a pályakezdő fiatal filmesek munkáira és a mai magyar társadalom problémáira, konfliktusaira reagáló tervekre. A legjobb forgatókönyvek kiválasztása, elbírálása és további gondozása a Magyar Filmművészek Szövetségének tagsága által demokratikusan választott kuratórium feladata.

A pályázat eredményét Jancsó Miklós halálának évfordulóján, 2015. január 31-én fogják közzétenni.

Pályázni lehet forgatókönyvvel vagy treatmenttel, és hozzájuk csatolt szinopszissal, bármilyen mozgóképes műfajban, formai kötöttségek nélkül. Az írásos anyagok mellett mozgóképes terveket is elfogadnak. A pályázat nyitott, azon magyar és külföldi, hivatásos és nem hivatásos filmkészítők, műhelyek egyaránt részt vehetnek. Érdeklődéssel várják a más szakmai fórumok által korábban már elutasított filmterveket is.

A legjobbnak ítélt tervek megvalósításának érdekében a Filmműhely

- részt vesz a forgatókönyv fejlesztésében

- nyilvános prezentációkon mutatja be a filmterveket

- eljuttatja a filmterveket nemzetközi pitchfórumokra

- segít a magyar és külföldi finanszírozási források felkutatásában

- összehozza az alkotókat magyar és külföldi szponzorokkal, támogatókkal és koprodukciós partnerekkel.

A filmtervhez csatolni kell a Magyar Filmművészek Szövetsége honlapjáról letölthető nevezési lapot. A pályázatokat öt példányban kell eljuttatni a Magyar Filmművész Szövetség titkárságán Hermann Krisztinához (1068 Budapest, Városligeti fasor 38.)

Beadási határidő: 2014. november 10.