A veszélyhelyzet megszüntetése után, a kormány döntése értelmében június 25-én, azaz csütörtökön a Budapest Film Zrt. mozijai kitárják kapuikat: aznaptól a Művész, a Puskin, a Toldi, a Tabán, a Kino Cafe és a Corvin mozi is korlátozások nélkül vetít. "Az első hét műsorába beleadtunk mindent: vagyis szinte az összes olyan értékes újabb filmet, amely premier előtt vetíthető" - írták a fővárosi mozihálózat munkatársai. Elsőként lássuk a premier előtti vetítéseket:

Csütörtökön a Művészben vetítik először a hivatalos hazai bemutatót megelőzően a Hogyan legyél jó feleség? című francia filmdrámát, főszerepben Juliette Binoche-sal. Paulette és férje hosszú évek óta működtetik háztartási iskolájukat az elzászi Bitche-ben. Küldetésük, hogy a náluk tanuló tizenéves lányokból tökéletes háziasszonyokat faragjanak, akik a kor elvárásainak megfelelően hűségesen szolgálják majd jövendőbeli férjüket. Ám férje hirtelen halála után, Paulette azzal szembesül, hogy az iskola a csőd szélén áll és most már őt terheli az ezzel járó felelősség.

Martin Provost: Hogyan legyél jó feleség? (fotó: ADS Service)

A Toldiban (ahol az első napon ajándék pattogatott kukorica jár minden jegy mellé) és a Művészben is el lehet csípni a Daniel című dán filmdrámát, amely egy fiatal dán fotóriporter, Daniel Rye igaz történetét dolgozza fel a film, akit 2013-ban Szíriában rabolt el és tartott fogságban az Iszlám Állam. Az ifjú Ahmed című belga-francia filmdráma a Puskinban debütál. A film egy belga-arab nemzetiségű kamaszról szól, aki szabadidejét videojátékokkal töltő, de egyik napról a másikra megváltozik és a fundamentalista iszlám értékrend felé fordul. 

A Toldi mozi műsorán pénteken premier előtt láható Jan Komasa Oscar-jelölt alkotása. A Corpus Christi egy fiatalkorú elítélt spirituális átváltozásának története. A 20 éves Daniel (Bartosz Bielenia) pap szeretne lenni, de ez lehetetlen büntetett előélete miatt. Amikor dolgozni küldik egy kisvárosi ácsműhelybe, érkezése előtt papnak öltözik és véletlenül még a helyi parókia irányítását is rábízzák. A fiatal prédikátor érkezése lehetőséget ad a helyi közösségnek, hogy megkezdjék a közelmúlt tragikus eseményeinek feldolgozását.

Maria Sødahl: Remény (fotó: ADS Service)

Szintén ezen a napon látható elsőként a Toldiban a Remény című norvég-svéd filmdráma, Stellan Skarsgård főszereplésével. Anja és Tomas hosszú évek óta házasok. Amikor karácsony előtt egy nappal kiderül, hogy a nőnek feltételezhetően mindössze néhány hónap van hátra az életéből, a pár kapcsolata teljesen átértékelődik. A Budapesti Távmoziban már találkozhattunk vele, de először kerül vászonra A láthatatlanok című filmdráma.

Péntektől játsszák a Művészben a valós eseményeken alapuló Az első áruló című olasz filmdrámát, amely arról a maffiózóról szól, aki elsőként tette lehetővé a Polip megközelítését, megváltoztatva ezzel az Állam és a szervezett bűnözés közötti erőviszonyokat. Szombaton a Művész moziban kerül vászonra a dél-koreai Park Chan-wook meghatározó akció-thrillere, az Oldboy - most először 4K-s felújított változatban. 

A járvány miatt több film hazai premierje is elcsúszott, ezek közül négyet pótolnak a héten: Ladj Ly Cannes-ban a zsűri díjával jutalmazott szociodrámája, a Nyomorultak (kritikánk itt olvasható), a Nyelés című amerikai horrorfilm, a Jean Austen-regény alapján készült Emma, valamint a Világpolgárok című olasz vígjáték jelentik a friss bemutatókat.

Jegyek elővételben már kaphatók az Artmozi hálózat oldalán.

Forrás: MTI / Budapest Film Zrt. / Borító: Corpus Christi (Fotó: Magyarhangya)