A 29. Astra zsűrije október 15-én, szombat este osztotta ki a díjakat, a fesztivál azonban nem ért véget – írja a Filmtett. Egészen október 30-ig lehet online nézni filmeket a fesztivál honlapján.

A New Voices in Documentary Cinema, vagyis a feltörekvő tehetségeknek szentelt szekciót idén az erdélyi Püsök Botond Too Close című filmje nyerte, mely a zsűri indoklása szerint „a legegyszerűbb filmes eszközökkel mutat meg egy hátborzongató túléléstörténetet”.

Too Close főszereplője Andrea, aki egyedül épít két gyermeke számára egy biztonságos, új életet, miután abuzív expartnerét börtönbe juttata. Küzdelmeit azonban folyamatosan megnehezíti a konzervatív közösség, amelyben él. Mivel a férfi egy köztiszteletben álló papi család tagja, a falubeliek szentül hisznek az ártatlanságában, míg Andreát és kislányát azzal gyanúsítják, hogy hamis vádakat koholtak. Mikor a férfit jó magaviseletért hamarabb kiengedik, Andrea eldönti, szembeszáll a közösség áldozathibáztató felfogásával és felveszi a harcot a törvénykezés hiányosságaival, hogy megvédhesse gyermekeit.

„Mikor elkezdtem forgatni Andreáékkal és beleásni magam a gyermekbántalmazás témájába, megdöbbentett, hogy hogyan gondolkozik az emberek jelentős része erről a problémáról: az abúzus borzalmas, de velem, a családommal nem történhet meg" – fejtette ki Püsök Botond. Tudják, hogy létezik, de mégis úgy kezelik, mint egy történetet, nem pedig a valóságot. Hamar világossá vált számomra, hogy a legnagyobb kihívást az fogja jelenteni, hogyan meséljek el egy történetet, amihez mindenki fél kötődni." 

„A film témája nemcsak a gyermekbántalmazás" – foglalta össze a rendező – „hanem az a pusztító hatás, amit az áldozat szavának meghazudtolása, a bűncselekmény tagadása okoz. Felismerve e mechanizmusnak a mérgező hatását, Andrea elhatározta, kimenekíti lányát a bigott vidéki környezetből. A film tükröt tart ezeknek a közösségeknek és esélyt ad szembenézni önmagukkal."

A Too Close című filmet 2021-ben hat hónapig fejlesztette a rendező a dok.incubator programban, Csehországban, Szlovákiában és Svédországban, majd a Szarajevói Filmfesztivál CineLink nevű szakmai programjának Work In Progress szekciójában fejlesztette tovább, idén pedig már a versenyprogramban szerepelt.

A 85 perces, román-magyar koprodukcióban készült film rendezője és operatőre Püsök Botond, vágója és társírója Bacskai Brigitta, zeneszerzője Sperling Andor és David Stephen Grant, a hangdizájnért pedig Bohács Tamás felelt. A film producere Irina Malcea (Luna Film, Románia), koproducere S. Takács András és Cseke Eszter (Spot Productions, Magyarország).

Forrás: Filmtett, Astra Filmfesztivál