Kapcsolódó anyagok

A természettel való szoros együttélésből eredő népi mondókák és dalos játékok napjainkra elvesztették természetes közegüket. A Minimaxon induló „Mondókák“ sorozat célja, hogy gyermekirodalmunk e részét közel hozza azokhoz az új generációkhoz, akik „az elveszett mezőt és falut” már hírből sem ismerik. A mondókákat színes kis animációs filmek jelenítik meg, hogy a ritmus és a szójátékok élményén túl szárnyakat adjunk a gyermekek vizuális fantáziájának is.

„A Minimax gyermekcsatorna számára nagyon fontos, hogy minőségi európai és magyar rajzfilmeket, tartalmakat sugározzon. Úgy gondoljuk, hogy a „Mondókák“ sorozattal hozzájárulunk a magyar kultúra egy szeletének megőrzéséhez és továbbéléséhez. A magyar mondókakincs rendkívül gazdag. Amikor a „Mondókák“-hoz anyagot gyűjtöttünk, a számtalan lehetőség közül nagyon nehéz volt kiválasztani az első sorozatban feldolgozásra került 52 mondókát” – mondta Radóczy Katalin, a Minimax programigazgatója.

„A „Mondókák“ létrejötte nagy jelentőségű, hiszen az elmúlt években Magyarországon csak egy animációs televíziós sorozat készült gyerekeknek. Ha a sorozat elnyeri a gyerekek tetszését, képes könyvben is megjelentetjük, valamint a kezdeményezést a Minimax-szal folytatva, legközelebb gyerekdalokat készülünk megfilmesíteni” – nyilatkozta Erkel András, a Stúdió Baestarts ügyvezető igazgatója, a „Mondókák“ producere.

A „Mondókák” sorozat a Stúdió Baestarts és a Minimax koprodukciójában a Stúdió Baestartsban készült, létrejöttét a Magyar Mozgókép Alapítvány és a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma is támogatta. A látványt Fülöp József tervezte, a filmeket Alexei Alexeev rendezte, aki korábban a Minimax arculati figuráinak tervezéséért, valamint filmjeinek rendezéséért is felelt.