A 15. Koreai Filmfesztivál nyitófilmje Park Chan-wook (Oldboy, A szobalány) legújabb alkotása, A titokzatos nő című misztikus-romantikus dráma, amelyet többek között Arany Pálmára is jelöltek, és a cannes-i fesztivál legjobb rendező díját is elnyerte.

A fesztivál Friss szekciójában a dél-koreai mozik idei, főként krimikben bővelkedő kasszasikereit nézheti meg a hazai közönség. Az Extra szekcióban rövidfilmeket és animációkat vetítenek, míg a Bónusz szekció filmjei az önismereti, sorsfordító találkozásokról szólnak.

A minden évben egy speciális témára összpontosító Fókusz blokkba – amely idén a Határhelyzetek, eszmélések alcímet kapta – olyan játék- és dokumentumfilmeket válogattak össze, amelyek rendkívüli élethelyzeteket vittek vászonra a nem várt terhességtől az időskori szexuális abúzuson át a sztrájkig.

Büntetlenül - Véres küldetés

A koreai filmes világ kiemelkedő képviselőit bemutató Arcok szekcióban a nőjogi és egzisztenciális válsághelyzetekkel foglalkozó Byun Young-joo rendező munkásságával ismerkedhet meg a hazai közönség, és akivel személyesen is találkozhatnak az érdeklődők október 15-én.

Byun Young-joo filmes pályafutását 1989-ben a Bariteo Feminista Filmkollektíva alapító tagjaként kezdte, később a nők helyzetét bemutató dokumentumfilmjeivel vált ismertté. Az 1995-ös, The Murmuring c. dokumentumfilmjét azoknak az idősek otthonában élő nőknek ajánlotta, akiket a második világháborúban a japán hadsereg szexrabszolgaságba kényszerített. A film civil támogatásból készült el, ez volt az első független dokumentumfilm, amelyet a koreai mozik műsorra tűztek.

Első fikciós filmje, a 2002-es Ardor egy házasságon kívüli viszonyt folytató nő elfojtott érzelmeit mutatta be. 2011-ben Byun ismét nagy hatást gyakorolt közönségére Támasz nélkül című filmjével, amely a rendezőnő dokumentumfilmjeiben is megjelenő témákat járja körül, és többek között azt feszegeti, mire jogosítja fel az embert, illetve hogyan torzítja a jellemet a hatalom és a gazdasági nyomás.

Kjonga lánya

A filmfesztiválon a koreai nőket ért háborús traumákról szóló Búbánat című dokumentumfilmjét és a Támasz nélkül című misztikus thrillert láthatja a közönség.

A fesztivál kísérő programokban is bővelkedik: október 13-án és 14-én koreai filmes utcazenével ünneplik a fesztivál kerek évfordulóját a Corvin sétányon, valamint koreai tánc-és dalversenyt is hirdetnek a szervezők a Szong He 1927 c. film ihlete alapján. A koreai filmrajongókat idén egyedi ajándékkal várják a fesztiválszervezők: a készlet erejéig mindenkit, aki hatnál több budapesti vetítésre vált jegyet, a filmfesztivál 15 éves jubileumi szettjével lepik meg.

A részletes program a fesztivál honlapján érhető el.