Május 31. és június 9. között visszatér Kolozsvárra Románia legnagyobb filmes rendezvénye, hogy vetítések százaival, nagy klasszikusokkal és premierekkel, kiállításokkal, innovatív műhelyekkel, kerekasztalokkal, nagyszabású partikkal és Nicolas Cage részvételével ünnepelje a „nagykorúvá válását”.

A kolozsvári filmfesztiválra hat magyar film kapott meghívást, melyek egytől-egyig kapcsolódnak a felnőtté válás témájához és a legtöbb a Transilvania fesztiválon lesz látható először Romániában. Műsoron lesz a Rossz versek, melyet hamarosan be is mutatnak a román mozikban, a Virágvölgy, a Könnyű leckék, a Remélem legközelebb sikerül meghalnod :), a Ruben Brandt, a gyűjtő és Az Úr hangja is. A vetítések három helyszínen lesznek a Sapientia Egyetemen, az Arta és a Florin Piersic moziban.

Csuja László: Virágvölgy / Forrás: ELF Pictures

A fesztivál közönsége szakmai beszélgetéseken találkozhat a filmek rendezőivel és producereivel is. A TIFF vendége lesz többek között Reisz Gábor, Zurbó Dorottya, Schwechtje Mihály és Pálfi György filmrendezők, továbbá a Ruben Brandt, a gyűjtő egyik animátora, Tenkei Péter és zeneszerzője, Cári Tibor. A kolozsvári Magyar Nap programját a már hagyománnyá vált „gulyásparti” zárja a Bánffy- palota udvarán.

A 18. Transilvania Nemzetközi Filmfesztivál nagy népszerűségnek örvendő Magyar Napja évről évre a Filmalap támogatásával valósul meg. Románia nagyszabású filmes rendezvényének programjaira tavaly több mint 135 ezren váltottak jegyet.

Forrás: TIFF
Forrás: MNF / Borítókép: Rossz versek (Proton Cinema)