2016-ban William Shakespeare halálának 400. évfordulójára emlékezik a színházi világ. A programsorozat április 23-án teljesedik ki – Shakespeare ezen a napon született 1564-ben, és ugyanezen a napon is hunyt el 1616-ban. A brit Royal Shakespeare Company, amelynek székhelye a reneszánsz költőóriás és drámaíró szülővárosában, Stratford-upon-Avonben van, az évforduló alkalmából nagyszabású gálaestet szervez, amely Shakespeare műveit és az általuk inspirált operákat, baletteket, színházi előadásokat és zenei produkciókat helyezi reflektorfénybe.


A Shakespeare Live! című, több mint kétórás előadáson világhírű művészek ünneplik az író szellemi örökségét, leghíresebb művei egy-egy részletének bemutatásával. A közreműködő művészek között olyan neves előadók láthatóak, mint Benedict Cumberbatch, az Oscar-díjas Helen Mirren és Judi Dench, Sir Ian McKellen, Rory Kinnear és Joseph Fiennes, fellép továbbá a brit Királyi Balett, a Birmingham Royal Ballet és az Angol Nemzeti Operaház társulata is. 

A különleges összművészeti produkciót április 23-án este Európa-szerte közel négyszáz moziban közvetítik, a közép- és kelet-európai régióban egyedül Magyarországon lesz élőben látható a program. Az időeltolódás miatt a közvetítés 21:15-kor kezdődik, angol nyelven, magyar tolmácsolás kíséretében.

Franco Zeffirelli: Rómeó és Júlia

A Shakespeare Live! exkluzív élő közvetítése előtt egy filmtörténeti klasszikussal is megemlékeznek az évfordulóra: 18 órától az író jól ismert szerelmi tragédiájának egyik legszebb filmes feldolgozása, a Franco Zeffirelli által rendezett Rómeó és Júlia lesz műsoron, magyar felirattal. Az 1968-as alkotás számos elismerés mellett a Legjobb operatőr és Legjobb jelmez Oscar-díját is elnyerte, a filmet a Brit Filmintézetben digitalizálták és restaurálták az emlékév alkalmából. 

Az filmvetítésre és a gálaműsor élő közvetítésére jegyek kaphatók az Uránia jegypénztárában és honlapján. További részletek az emléknap Facebook-eseményében olvashatóak.

(Forrás: Uránia Nemzeti Filmszínház)