A dokumentumfilmes workshop résztvevőit egy videópályázat keretében választották ki, amelyre két kategóriában lehetett nevezni: a videoportrék szekcióban a többnyelvűségről szóló dokumentumfilmeket vártak, amelyben a pályázóktól az őket körülvevő nyelvi környezetről vártak munkákat, a videóversek közé pedig az álmainkban élő nyelvről készült etűdöket vártak. (A pályázatra érkezett filmeket itt lehet megtekinteni.)

A szakértő zsűri, amelyben helyett kapott Tóth Barnabás magyar filmrendező is, 18 nyertest választott ki, akik majd részt vesznek a két hetes, Cine-Boat elnevezésű, dokumentumfilmes workshopon 2011 júniusában, amelynek keretében hajón fogják bejárni Turku szigetvilágát, hogy tutorok vezetésével dokumentumfilmeket készítsenek a többnyelvűség helyi formáiról. A környék ugyanis a svéd finnek lakóhelye, akiknek nagyon határozott kulturális identitásuk van. Az utazás során készült filmek a Turku-ban június 18-19-én megrendezett Polyglot filmfesztiválon kerülnek bemutatásra, az Európa Kulturális Fővárosa program keretében és a Nisi Masa - fiatal filmesek európai szervezetének segítségével.

A dokumentumfilmes workshopra három magyar jutott be: Dombrovszky Linda a videoportrék kategóriában a magyar-szlovák egymásmellett élésről, és a zene közös nyelvéről készített Hangolódás (Tuning) című filmjével jutott a legjobb 18 közé:

Hangolódás/Tuning from linda dombrovszky on Vimeo.


A videóversek között pedig két magyar is sikerrel szerepelt: Szöllősi Dániel a nyelvek különböző alapszavait remixelte egybe egy rövid montázsba a Langbeat című filmjével:

Langbeat from danielgrapes on Vimeo.

Kájel Judit Horse Race című munkájában pedig egy animációs filmbe álmodott bele egy európai uniós lóversenyt:

HORSE RACE from kajelidoscope on Vimeo.

Bővebb információ a workshopról