Kiütéssel győz?!

Az első írásokban kiütéses győzelemről olvashatunk az új Superman kapcsán, akit a színészújonc Brandon Routh alakít. Routh a kritikák tanúsága szerint a közönséget nem a bűnvadász keményfiú imidzsével fogja meghódítani, hanem sokkal inkább azzal, hogy emberi érzelmeket mutat. A The Hollywood Reporter kritikusa szerint „a széles közönségnek szánt őszinte Superman-mozi sokat köszönhet egy érzelmileg összezavart keményfiúnak.”

A Variety írása szerint a rendező Bryan Singer erősen rajta hagyta személyiségének lenyomatát a Warner Bros pénzéből készült mozin. „A Superman-film nem magabiztos, ironikus, posztmodern vagy épp abszurd, ugyanakkor nagyon őszinte és van benne művészi elegancia!” A szerző dicséri a színészújonc Brandon Routh-ot, aki erőlködés nélkül hozza a figurát, és hasonlósága a nagy elődhöz, a pár éve elhunyt Christopher Reeve-hez, nem marad említés nélkül.

Hiteles és hasonló

A Gonosz mindig izgalmasabb
Kevin Spacey és Bryan Singer
Azonban önmagában a fizikai hasonlóság nem érdem, hiszen egy átlagos férfiból némi hajzselé és fésű segítségével könnyen szuperhős varázsolható, egy SZTK-kerettel pedig visszafordítható az átváltozás. A THR is kitér a két színész összehasonlítására. Routh most körülbelül annyi idős, mint Reeve volt az 1978-ban készült Richard Donner rendezte első verzió idején, de a vásznon egy szellemileg érettebb Superman látható. A hős már túl van az átlagemberek életében jelentkező megpróbáltatásokon: elszenvedett veszteséget, átélt csalódást, mi több, saját halandóságával is szembesült. Singer alapvetően emberi érzelmeket szeretne ábrázolni, ami többnyire sikerül is neki.

A színészek közül a THR írása kiemeli még a két fő-gonoszt, Lex Luthort és nejét megszemélyesítő Kevin Spaceyt valamint Parker Poseyt. „Extravagáns komédiázásuk fűszerezi a filmet, ami nemcsak a régi rajongóknak szerez örömet, hanem újakat is toboroz azok közül, akik egyáltalán nem kedvelik a szuperhős-filmeket.”

A forgatókönyvet jegyző Singert és társait, Michael Dougertyt és Dan Harrist az foglalkoztatta, hogy mi történt a rejtélyesen eltűnt szuperhőssel miután visszatért a Földre. Superman öt évig kutatott szülőbolygója, a megsemmisített Krypton után, majd visszakerült a Földre, ahol már megváltoztak a dolgok.

A története szerint a kiszabadult ősellenség, Lex Luthor arra készül, hogy Superman természetfeletti erejét elorozza, miközben a hős szerelme, Lois Lane (Kate Bosworth) is tovább lépett: már van egy fia és menyasszony. A földlakók pedig egészen jól megvannak a szuperhős nélkül, Lois is, aki éppen a „Miért nincs szükségünk Superman-re” című cikkével nyert Pulitzer-díjat. Szóval minden összejön.

Christopher Reeve nyomában

Superman - Christpher Reeve 1978-ból
A Newsweek írása szerint a siker-franchise X-men sorozatot otthagyó Singer valódi visszatéréssel rukkolt elő. Jól bánt a nagyszerű történettel, miközben tiszteletét fejezte ki a legfontosabb képregényhősök iránt. Igaz, a magazin még nem tekinti valódi színésznek Routh-ot, aki „jogosan formálhat igényt a szerepre, akár Reeve, valójában csak a nagy elődöt másolja, amikor az esetlen, ügyetlen Clark Kentet alakítja.”

A THR cikke azonban nem csak testfelépítésében tartja alkalmasnak Routh-ot a szerepre, aki mint Reeve, hasonlít a korabeli képregények Supermanjeire, hanem színészileg is. „Superman/Clark Kent érzelmei mélyen benne születnek meg.” A kritika hasonlóképpen méltatja a Kate Bosworth megformálta Loist, aki „meggyötört nő, és nagyon ellentmondásossá válik, miután visszatér a férfi, akit olyan erősen igyekezett elfelejteni.”

A szokatlanul sok „lelkizés” miatt, úgy tűnhet, Freud díványán a hétköznapi emberek után a szuperhősöknek is ki kellene beszélniük magukból traumáikat. Ennek ellenére látványos digitális képsorokban sem lesz hiány. Az egyik ilyenre az Ain’t It Cool hívja fel a figyelmet és közöl egy szokatlan werk-részletet a filmből. Az 1978-as Supermanben a főhős édesapját Marlon Brando játszotta, aki a CGI technikának köszönhetően ismét feltűnik az ezüst vásznon.

A Superman-sorozat közel húsz éves megszakítás után most folytatódik, az utolsó darab az 1987-es Superman IV – A békeküldetés volt Christopher Reeve-vel a főszerepben. Hozzánk elsőként tér vissza Superman július 5-én.