Szabó Réka A létezés eufóriája című dokumentumfilmjét a szarajevói fesztivál nemzetközi zsűrije emberi jogi díjjal (Human Rights Award) méltatta tegnap este. A Tünet Együttes 2015-ben bemutatott táncszínház előadásának próbafolyamatát feldolgozó egészestés film nemrég nagydíjat nyert a Kritikusok Hetén Locarnóban és szeptember 12-től a magyar mozikban is látható lesz.

Bár ellentmondott a józan észnek, felkértem a 90 éves holokauszt túlélő Fahidi Évát, hogy szeretnék vele egy táncszínházi előadást csinálni. Azt akartam, hogy mindenki lássa őt. Egy duettet képzeltem Emesével, a nála közel 60 évvel fiatalabb táncosnővel. Életem legmeghatározóbb próbafolyamata volt – ezen keresztül szól ez a film a XX. századi történelemről, veszteségekről, a tánc erejéről, az öregedő testről, a szerelemről, egy 60 éven átívelő különleges kapcsolatról, és az élet elfelejtett értékéről” – vallja Szabó Réka, az színházi előadás és a film rendezője. Szabó Réka első egészestés filmje, A létezés eufóriája a Tünet Együttes és a Campfilm koprodukciójában készült.

A létezés eufóriája (fotó: Campfilm)

A 25. jubileumát ünneplő szarajevói fesztiválon, mely a balkáni térség elsőszámú nemzetközi filmes rendezvénye, összesen hat készülő magyar filmet, illetve filmtervet díjaztak. A Kix, a Dívák és az Egy nő története (It's Her Story) sikeréről már korábban beszámoltunk.

A Filmalap Inkubátor Programjában készülő, A legjobb dolgokon bőgni kell című filmért az alkotók, Grosan Cristina rendező és Stalter Judit producer (Laokoon Filmgroup) a szarajevói fesztivál szakmai programja, a „CineLink Work in Progress” 50 000 euró értékű utómunka díját nyerték el, mely a Post Republic stúdió felajánlása.

Szintén a Filmalap Inkubátor Programjában készül az első magyar egészestés animációs dokumentumfilm, Csáki László Kék Pelikán című alkotása, A ’90-es évek nemzetközi vonatjegy-hamisítási lázát bemutató filmterv Felszeghy Ádám producer prezentációja nyomán a „Best Pack & Pitch” díjat kapta meg Szarajevóban.

Az emberek hirtelen kézhez kapták a szabadságot és menni akartak - Interjú Csáki Lászlóval, a Kék Pelikán animációs filmterv rendezőjével

A rendszerváltás idején sajátos vonatjegy-hamisító hullám indult el Magyarországon, ami egy jó évtizeden át rengeteg fiatalt juttatott el a vágyott nyugatra. A Kék Pelikan indigó segítségével egy maroknyi ember futószalagon gyártotta a hamis jegyeket, és a felhasználók közt volt Csáki László animációs filmrendező is, aki évekkel később felkereste azokat, akik anno sorra állították ki neki a jegyeket. A hamisítók és utazók történetét egy egészestés animációs-dokumentumfilm formájában készül feldolgozni.

borítókép: Szabó Réka Szarajevóban a díjátadón