Még egy magyar produkciót meghívtak Szarajevóba, Grosan Cristina első nagyjátékfilmje, A legjobb dolgokon bőgni kell (Things Worth Weeping For)  a fesztivál Work in Progress szekciójában szerepel, ahol már leforgott, az utómunka fázisában lévő alkotásokat mutatnak be szakmai közönség előtt. Idén 9 nagyjátékfilmet és 2 dokumentumfilmet érte ez a megtiszteltetés. Több mint hatvan, a filmiparban dolgozó embernek vetítenek le majd őket, azzal a céllal, hogy az alkotók segítséget kapjanak munkáik befejezéséhez és a forgalmazáshoz.

Rainer-Micsinyei Nóra (fotó: Laokoon Filmgroup)

Az idei év válogatása alighanem nem hasonlító össze az előzőekkel, Magyarországtól és Romániától kezdve egészen Azerbajdzsánig és Iránig mutat be friss hangon megszólaló alkotókat. A Work in Progress erős elsőfilmeket, gondolatébresztő, illetve kísérletező mozgóképes munkákat sorakoztatott fel, amelyek egytől-egyig merész és érett alkotóktól származnak a régióból” - nyilatkozta Amra Bakšić Čamo, a CineLink programigazgatója. A szekció Délkelet-Európából, Észak-Afrikából és Közel-Keletről fogad be filmeket. A 11 alkotás 3 díjért versenyez, a Post Republic Award 50 ezer, a Turkish National Radio Television Award 25 ezer, a CineLink Iridium Award pedig 20 ezer eurós támogatással jár.

A legjobb dolgokon bőgni kell főszereplője a harminc éves Maja (Rainer-Micsinyei Nóra), aki látszólag stabil párkapcsolatban, kiszámítható jövővel éli nagyvárosi életét. A gondtalannak tűnő lét azonban egy éjszaka leforgása alatt a feje tetejére áll, miután Maja talál rá egy váratlanul elhunyt távoli rokon (Lőrinc Katalin) holttestére. A halottszállítók érkezéséig kénytelen egy teljes éjszakát eltölteni a halott nénivel, mert még az anyja (Hernádi Judit) sem ér rá segíteni. A halottszállítókra várva viszont megérkezik Maja gyerekkori barátnője, Sára (Huzella Júlia), akivel már jó pár éve megszakadt a kapcsolata. Az éjszaka folyamán Maja szembesül mélyen eltemetett problémáival és rájön, hogy hiába csordogál biztonságosan az élete, a boldogsága érdekében muszáj kockáztatnia. Még akkor is, ha fejest kell ugrania az ismeretlenbe és mindent elveszíthet.

A filmet Stalter Judit producer vezetésével, a Laokoon Filmgroup gyártásában, Grosan Cristina és Rainer-Micsinyei Nóra közös forgatókönyvéből, a Magyar Nemzeti Filmalap Inkubátor Programjának támogatásával idén tavasszal forgatták, bemutatója 2020 első felében várható. A forgatáson a Filmhu is kilátogatott, ahol az alkotóktól csupa izgalmas részletet tudtunk meg a készülő filmről.

Harminc vagyok, sajnálom - A legjobb dolgokon bőgni kell forgatásán jártunk

Egy gellérthegyi házban kerestük fel Grosan Cristina elsőfilmjének forgatását, ahol az író-főszereplő, Rainer-Micsinyei Nóra a kitolódott kamaszkorról mesélt nekünk, Hernádi Juditról kiderült, hogy nemcsak színészként, de terapeutaként és tanácsadóként is fontos szerepe van, és azt is megtudtuk, mi volt a legjobb dolog, amin sírtak az alkotók. Azt ígérik, hogy úgy fogunk nevetni a filmen, hogy közben el is facsarodik a szívünk. Kellemes előérzettel távoztunk a helyszínről, ebből akár egy igazán nagyszerű dramedy is kisülhet.

Tele lesz magyarokkal a 25. Szarajevói Filmfesztivál: különböző szekciókban hat film van versenyben van a Szarajevó Szíve nevű fődíjért, több filmest meghívtak a fiatal tehetségeknek szóló képzési programba, valamint egy hazai filmterv is részt vesz a pitch fórumon. Az izmos magyar jelenlétről itt és itt olvashatsz bővebben.

borítókép: Rainer-Micsinyei Nóra (fotó: Laokoon Filmgroup)