A Velencei Filmfesztivál 2012-ben hívta életre Biennale College programját, melyben minden évben három nemzetközi és egy olasz mikroköltségvetésű film elkészülését támogatják. Ahogyan korábban megírtuk, a 80. Velencei Nemzetközi Filmfesztiválon 12 projektet választottak ki, amelyek részt vehetnek a Biennale College Cinema workshopjának következő kiadásán, közöttük két magyar filmterv szerepelt, ezek Kenyeres Bálint és Szilágyi Zsófia rendezők nevéhez fűződtek. 
 
Most pedig megérkezett a hír, hogy az idei nemzetközi verseny egyik győztese Szilágyi Zsófia Január 2 című filmterve lett, mely így a Velencei Filmfesztivál 200 000 eurós (nagyjából 75 millió forint) gyártási támogatásával valósulhat meg.
 
 
Szamosi Zsófia az Egy napban
Szilágyi Zsófia a Színház- és Filmművészeti Egyetemen végzett Enyedi Ildikó és Gothár Péter osztályában. Első filmje, az Egy nap világpremierje a Cannes-i Filmfesztiválon volt, ahol Fipresci-díjjal jutalmazták.
 
A Január 2 forgatókönyvét is jegyző Szilágyi második filmjének forgatása idén februárban kezdődik el Budapesten, bemutatója a 81. Velencei Filmfesztiválon lesz. A film a Poste Restante gyártásában készül, producerei Csernátony Dóra és Horvát Lili, operatőre Becsey Kristóf.
 

Január 2

– szinopszis
Klára különköltözik a férjétől. Barátja, Ági segít neki. Összesen hét kört tesznek meg kocsival. Bár minden alkalommal ugyanazt az utat teszik meg oda és vissza, mégis minden kör más.
 

A Biennale College Cinema a világ minden tájáról várja az elsőfilmes vagy a második játékfilmjükre készülő rendezők low budget filmterveit. A több száz pályázó közül évente egy tucatnyi jut tovább, akik elismert szakemberekkel fejlesztik tovább a munkáikat. Az elkészült forgatókönyvekből évente hármat vagy négyet választanak ki, amelyek gyártását egy komolyabb összeggel támogatják, és az elkészült filmeket bemutatják a következő évi Velencei Filmfesztiválon. A program keretein belül eddig 37 játékfilm készült el.

Ennek a programnak a segítségével tudta leforgatni Déva című bemutatkozó nagyjátékfimjét Szőcs Petra, a film világpremierjét 2018-ban tartották Velencében. Tavaly Vermes Dorka bemutatkozó nagyjátékfilmje, az Árni szerepelt a programban, a film szintén a fesztiválon debütált, február 8-tól vetítik a hazai mozik.     

Forrás: Biennale
Címlapkép: ImDb