Kapcsolódó anyagok

Mint már korábban beszámoltunk róla, Barnóczki Ákos (korábbi cikkünkben Takács Ákos) első filmjét, az eredetileg Pesti Harlemre keresztelt mozit az alkotók még tavaly ősszel szerették volna bemutatni. A produkció hazai premierje, azonban több mint egy éve késik. Dora György producer a csúszást azzal indokolta, hogy az alkotók menet közben még két további támogató pénzére számítottak, akik csak 2004. november 23. után szálltak be a produkció finanszírozásába. Ez részben annak volt köszönhető, hogy a társproduceri segítséggel sikerült kihasználni a Filmtörvény 2004. őszi módosítása révén adódott lehetőséget. A közvetlen filmkészítésre fordított összegek így ÁFA-mentessé válhattak.

„Akkoriban úgy tűnt, hogy esetleg el sem készül a Szőke kóla, de Barbalics Péter társproduceri megjelenése kimozdította a produkciót holtpontról. A költségvetés kiegészítésével 2005. januárjában még további két napot tudtunk forgatni. Eredetileg hét forgatási napra lett volna szükségünk, de a dramaturg és Barnóczky Ákos rendezői bravúrjainak köszönhetően így is sikerült lényegi változtatások nélkül elkészíteni a filmet.”

Beleznay Endre és Majka a következő
gettóvígjátékban
Doráék terve az volt, hogy idén tavasszal bemutatják a produkciót. Az utómunkálatokat a téli hónapokban kezdték, és a forgalmazó SPI meglátása szerint április 10. előtt mindenképpen a mozikba kellett volna kerülnie a filmnek, amire volt is esély. A tavaszi moziszezonban azonban sok nagyköltségvetésű hollywoodi produkció rontotta volna a Szőke kóla nézettségét – az SPI ekkortájra időzítette történetének legnagyobb durranásaként számon tartott Sin Cityt is. A nyár mozis szempontból már uborkaszezonnak számít. Végül az alkotók sietség helyett az idei őszt választották premiernek.

A tervezett és a végleges bemutató időpontja közti bő félév sem telt eseménytelenül. A filmet sikerült feszesebbre vágni, így az 96 percesre rövidült, és volt idő részletesebben kidolgozni a Szőke kólához kapcsolt reklámstratégiát, valamint rákészülni a következő évi nagyjátékfilmes tervekre. Dora az utóbbiakról egyelőre még semmi konkrétumot nem árult el.

Makk Károly script-doktorsága

Ahogy már beszámoltunk róla a Szőke kóla forgatókönyvének megírásába besegített Makk Károly, aki script-doktorként és dramaturgként finomított a projekten. „A tanár úrral való munka sok szempontból hasznos volt számunkra. Rendezői tapasztalatait átadva hozzájárult a forgatókönyv végleges kialakításához.

„A forgatókönyvet Novák Csaba írta, ami Dora szerint olyan Rejtő Jenő-i humorral van tele, hogy önálló műként is megállja a helyét. Hogy a történet hogyan kel életre az olvasók számára a celluloid mellett, az hamarosan kiderül, mert Novák Csaba már elkészítette a filmnovella könyvváltozatát.

A film fényképezéséért a Pizzás operatőre, Forgács Gábor a felelős. A forgatás alatt személyes és szakmai ellentét keletkezett Forgács és Dora között, de azok a producer szerint nem rontották le a produkció minőségét. Igaz, nem számíthatunk olyan meghökkentő képi világra, mint amilyet az említett Pizzásban láthattunk, emlékezzünk csak a Budapest képébe „belefényképezett” Los Angeles-i felhőkarcolókra. Mindenesetre a látvány egyáltalán nem lesz erőtlen, amihez felhasználták a Filmlaboratóriumban, eddig főként reklámkészítés során alkalmazott Base Light programot is. Ezzel a szoftverrel különböző képrészek fényelésén lehet változtatni.

Jól megválasztott arcok

A Szőke kóla hasonló, bár kevésbe tragikus helyzetet dolgoz fel, mint a Tom Wolf regényéből készült Hiúság máglyája, amelynek szintén gazdag főhőse rosszkor van rossz helyen. A Beleznay Endre megformálta gazdag budai fiatal nem lesz tanúja annak, hogy autójával halálra gázolnak valakit, hanem éppen kocsija tűnik el a VIII. kerületi dzsungelben.

A Dora szerint nem volt nehéz irányítani a forgatás során a médiából kölcsönzött arcokat. A férfi színészek egyike a Való Világ egyik felfedezettje, Majka, aki azzal keltette fel a filmesek érdeklődését, hogy a valóság show egyik epizódjában, amelyben Verebes István helyzetgyakorlatokba vonta be a VV-résztvevőket, ügyesen szerepelt – emlékszik vissza a producer. „Bármennyire is rátermettnek bizonyult, először arra számítottunk, hogy szükségünk lesz beszédtechnika- és mozgástanárra, de profi színészi kvalitásokkal találkoztunk. Igaz, a szerep jórészt neki íródott.” Majka a Szőke kólában Verebet, a roma autószerelőt alakítja.

Az utca kemény hely...
Görög Zita úgyszintén jó választásnak bizonyult, aki úgy került képbe, hogy korábban arról nyilatkozott, szívesen vállalna filmszínészi feladatokat. A próbafelvételek után ő is teljes mértékben megfelelt az alkotói elvárásoknak. A korábbi modell számára így lehetőség nyílt, hogy egy csúnya nő - Veréb húga – bőrébe bújjon.

A fiatal profi színészek alkalmazása is jó húzásnak bizonyult, állítja Dora, így Gubás Gabi, aki a főszereplő budai yuppie barátnőjét alakítja. Valamint a Dallas Pashamendéből is ismert Nyári Oszkár, a Majka által játszott autószerelő barátja, és Posonyi Takács László, aki a Győri Nemzeti Színház tagja.

Korábban a rendező, Barnóczky Ákos úgy nyilatkozott, hogy a film nem a „hagyományos” hazai gettófilmek nyomában halad, mint a Rap, Revü, Rómeó vagy a Nyócker!. Minderről remélhetőleg december 15-től valóban meg lehet győződni a mozikban.