Dettre Gábor: Tabló

Már egy 2003 októberében közzétett írásunkban olvasni lehetett arról, hogy Dettre Gábor a Felhő a Gangesz felett után ismét játékfilmre készül. Kertész Ákos A gyűlölet ára című trilógiáját vette elő, hogy azt mozira adaptálja. A megfilmesítés gondolata az író közreműködésével egyetemben 2000 körül vetődött fel, és egy 90-100 perces filmet terveztek megvalósítani az alkotók. A film egy újgazdag milliomos műkereskedő brutális meggyilkolásának ügyében folyó nyomozással indul. Az áldozat maga sem erkölcsi mintakép „egy tróger, kegyetlen állat. A gyanúsított - akire rá akarják verni az ügyet - cigány. A nyomozó érzi, valami nincs rendben” – olvasható a film szinopszisában. Ugyanakkor a szintén roma származású nyomozó, magánélete sem egyszerű, például összefekszik egy a helyszínen bujkáló fiatal roma nővel.

Fátyol Kamilla, talált szerelem?

Az említett, 2003-as listán még Tabló címmel szerepelt az alkotás, mert a kisebbségi létből fakadó nehézségeken keresztül, stilizálva kívánt társadalmunkról összképet adni. Azonban a rendező a vele készült 2004 júniusi interjúban már Romazsaruként említette az alkotás. Dettre Gábor szerint a produkció már akkor több finanszírozási nehézséggel nézett szembe, ugyanakkor nyárvégi-őszeleji forgatással kalkulált a rendező, és már kialakult a szereplőgárda is, élén Mucsi Zoltánnal. A werk-interjúban Dettre Gábor azokról a hangsúlyeltolódásokról beszélt, amelyeket az eredeti íráshoz képest a filmben alkalmazott, és szóba került a bűn és bűnhődés problémája is, vagyis már akkor tudható volt, hogy nem egy, szokásos krimi kerül majd a nézők elé.


Őszre elkészül a Romazsaru

A „realitással szemben távolságot tartó krimi”-ről majd' két év szünet után kaptunk újabb hírt, amely szerint a film még mindig nem készült el, és ennek okai egyrészt szervezési illetve anyagi problémák voltak - időközben a 150-220 milliós költségvetés 260 millió forintosra növekedett. A 2006 februárjában 24 forgatási nap és 50 óra felvett anyag után a rendező elmondása szerint a film 2/3 része már összeállt. Akkor a stáb már a tavaszi forgatásra készült, összesen még 13 nap volt vissza a tervezett munkából, és október végére szerették volna befejezni a felvételek készítését.

Dettre Gábor és Jancsó Miklós a film 2006-os forgatásán


Munkában az Új Budapest Filmstúdió

2006 augusztusában az Új Budapest Filmstúdióban folyó munkákról készítettünk anyagot, és  annak vezetőjét, Kántor László producert kérdeztük. A beszélgetésből úgy tűnt, hogy biztatóan alakulnak az események, sőt, már volt egy elővágott anyag a Romazsaruból. Kertész Ákos regénytrilógiájából születő feldolgozást akkor még a 2007-es szemlére ígérte a producer, végül a bemutatóra még egy évet kellett várni.

Ez hát a meztelen igazság?!


Borúra derű – és viszont

A 38. Szemlén Dettre Gábor arról számolt be, hogy a Romazsaru nevezését visszavonták, és időközben a cím a „drámaibb” Hangyaégetésre változott. Ekkor Dettre Gábor a közte és a producer, Kántor László közötti nézetkülönbségről számolt be. Kántor egy kommerszebb és egyben rövidebb filmben gondolkodott, míg Dettre ragaszkodott eredeti művészi  elképzeléseihez, köztük a több mint kétórás filmhosszhoz.

Krimi, de nem szokványos


Hová lett a Romazsaru?

A Szemlén kis híján levetített „Romazsaru/Hangyaégetés”-ről még februárban a Berlinből frissen hazatért producer is nyilatkozott, és beszámolt arról, hogy az eredetileg 34 nap helyett 41 napon át forgatott film felvételeiből készül egy maximum kétórás moziverzió, amitől Kántor legalább 30-40 ezer fős nézettséget remélt. A producer kompromisszumként a hatalmas plusz anyagból egy televízióra szánt sorozat vágását javasolta – a körülbelül négyórányi anyagot három vagy négy epizódra tervezték elosztani. Azonban a mozifilm készítésekor a rendező a két és félórás hossz elérésekor megmakacsolta magát, és ez vezetett a szemlés bemutató elmaradásához.

Tévelygés vagy a vér szava


Szemlére készül az egykori Romazsaru

Tavaly novemberben bizakodón arról számoltunk be, hogy az idei Szemlén műsorra kerülhet a Romazsaru, amely időközben ismét a Tabló címet kapta. Korábban ugyanis megegyezés született a rendező és a producer között, amely szerint a szikárabb és rövidebb mozifilm mellett készült egy négy részes, epizódonként 50 perces minisorozat is. Így valóban sor kerülhetett a film idei szemlés bemutatójára, a Tablót szeptember 18-tól láthatja a nagyközönség is. (A filmről a Szemle idején készült kritikánk itt olvasható)

Tordy=Isten - Tégla jelenti a Szemléről