Izrael fővárosában július 7-16. között ismét a filmművészeté a főszerep. A Közel-Kelet kiemelkedő kulturális eseményeként 28. alkalommal rendezik meg a Jeruzsálemi Nemzetközi Filmfesztivált, amelynek a Cinematheque ad otthont – adta hírül a Magyar Filmunió. A rangos rendezvény megnyitóján Tarr Bélát a filmművészet gazdagításában betöltött szerepéért életműdíjjal tüntetik ki. Az elismerést péntek este személyesen veszi át a világhírű magyar rendező. A szervezők méltatásukban hangsúlyozták Tarr a kortárs filmművészet élvonalában betöltött szerepét. Tarr munkásságát hosszú évek óta kitüntetett figyelem övezi Izraelben is: 2002-ben nagyszabású retrospektív vetítéssorozaton mutatta be életművét a Jeruzsálemi Cinematheque.

 



Nézz bele a Családi tűzfészekbe!



Tarr Béla az örmény nemzetközi filmfesztivál vendége lesz

Az MTI értesülései szerint Tarr Béla a jövő héten kezdődő Golden Apricot Nemzetközi Filmfesztivál díszvendége lesz Jerevánban. A világhírű magyar filmrendező három filmjét retrospektív vetítésen mutatja be a fesztivál, a Tarr Béla életművéből válogató sorozatban a rendező Kárhozat, A londoni férfi és A torinói ló című filmjeit láthatja a helyi közönség. A Golden Apricot fesztivál elnöke idén Atom Egoyan filmrendező lesz. A nemzetközi filmfesztivál ezúttal a kultúrák és civilizációk találkozását választotta vezérfonalául - olvasható a fesztivál honlapján, amely ugyancsak díszvendégként emeli ki Tarr Bélát.



Nézz bele a Kárhozatba!



Idén sem marad el az országos természetfilm-fesztivál

Nagyszámú, 91 alkotást neveztek be az idei országos természetfilm-fesztiválra a hazai és a határon túli alkotók – tudatta az MTI. A Kiskunsági Nemzeti Park területén fekvő kisközség, Pusztaszer augusztus 5-e és 7-e között immár 7. alkalommal ad otthont az egyetlen hazai rendezésű országos természetfilm-fesztiválnak. 56 alkotó, köztük 6 határon túli természetfilmes alkotása versenyez augusztus első hétvégéjén Pusztaszeren a 7. országos természetfilm-fesztivál fő- és kategóriadíjaiért. A már klasszikusnak mondható Növények és állatok élete, a Világ tájai, Etűdök, Vadászkultúra, Életmód és környezetvédelem kategóriákban az amatőr és a professzionális filmesek külön versenyeznek, díjazásukra egymillió forint értékű pénz-és tárgyjutalmat szánnak a szervezők. Az országos természetfilm-fesztivál minden programja ingyenesen látogatható, a rendezvény aktuális híreit a honlapon, vagy a fesztivál Facebook-oldalán olvashatják az érdeklődők.