A Csíkszeredai játékszínben folyamatosan teltházzal folyik a Film.Dok fesztivál, gyakran a lépcsőn is nézők ülnek. A kísérőrendezvényeket is hasonlóan nagy érdeklődés övezi. Május 18-án, pénteken a dokumentumfilm finanszírozásáról folyt az eszmecsere olyan rangos vendégek részvételével, mint Kovács György ORTT elnök, Balog László, a Magyar Televízió kuratóriumának alelnöke, Beke Mihály András, a Bukaresti Magyar Kulturális Intézet igazgatója és Sára Sándor filmrendező.

A fesztivál román zsűritagjai, Vivi Drăgan Vasile és Titus Munteanu elmondták, hogyan működik a román filmfinanszírozási rendszer. Ebből rövid úton kiderült, hogy a Romániában élő alkotók kizárólag a CNA-hoz (Consiliul National al Audiovizualului) fordulhatnak támogatásért, amely szervezet pozitív döntés esetén azonban csak a költségvetés felét fedezi, a hiányzó 50 százalékot a producer hivatott előteremteni szponzorációból. Farkas György fesztiváligazgató szerint Magyarország szerencsésebb helyzetben van, mivel az MMKA, NKA és az ORTT is támogatja a filmgyártást. Sára Sándor hozzátette: a Magyar Törtönelmi Filmalapítvány segítsége is sok dokumentumfilmet hívott életre. Azonban valamennyi résztvevő egyetértett abban, hogy mindkét országban finanszírozási reformra van szükség azért, hogy több és jobb filmek készülhessenek. Balog László hozzászólásában az ORTT-t nevezte a legátláthatóbb pénzosztó szervnek. Kovács György ORTT elnök megerősítette a Film.Dok megnyitóján elhangzott szándéknyilatkozatát: ha megvan a román partner, a Testület részéről rendelkezésre áll a magyar-román koprodukciós keretre fordítandó erőforrás.

Sikeres volt a Jihlava fesztivál bemutatkozása is. Az Európa legnagyobb dokumentumfilm fesztiváljaként ismert cseh szemle képviselője, Andrea Stepanova nyitotta meg a találkozót, majd két, a fesztiválon díjat nyert dokumentumfilm bemutatója következett.

A 20 órai kezdettel vetített Dolina című nagyjátékfilmet rendkívüli érdeklődés kísérte. A színház nagyterme teljesen megtelt, ami azt mutatja: a helyi közönség magáénak érzi a Hargitán forgatott filmet, amelynek elkészítésében sok helyi statiszta is részt vett.