Csupán pár szék maradt üresen hétfő este Enyedi Ildikó Simon mágus című filmjének bemutatóján Sanghajban - az alkotást 40 mű közül választotta ki a zsűri a filmhét nyitó darabjának. Az eseményen részt vevő szakmai delegáció nevében Auer János, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsának tagja köszöntötte a közönséget, ezt követően Kuti László sanghaji főkonzul arról beszélt, hogy a filmhét egyedi lehetőség Magyarország számára, a filmek bemutatása ugyanis a magyar emberek megismerésére is lehetőséget teremt. A vetítés előtt Enyedi Ildikó eligazítást adott a film értelmezéséhez.


A filmhét keretein belül a Simon mágus mellett 13 másik magyar alkotás mutatkozik be, így Kocsis Ágnesnek a cannes-i filmfesztivál Kritikusok Hete programjába meghívott Friss levegője, Pálfi György Hukkle, Herendi Gábor Lora, Miklauzic Bence Ébrenjárók, Gárdos Péter Tréfa című filmje, a Másnap Janisch Attilától, az Iszka utazása Bollók Csabától, a Vranik Roland által jegyzett Fekete kefe, Antal Nimród Kontroll című filmje és Goda Krisztina Csak szex és más semmi című alkotása. Három rövidfilm - a Szalontüdő Szirmai Mártontól, A róka és holló Cakó Ferenctől és az Eső után Mészáros Pétertől - is szerepel a programban.


A sanghaji fesztiválon tavaly a versenyprogramban szerepelt magyar alkotás: Dömötör Tamás Czukor Show című játékfilmjét válogatták be. A június 11. és 19. között zajló Sanghaji Nemzetközi Filmfesztivál a legfiatalabbnak számít az A-kategóriás filmfesztiválok közül. Versenyprogramjában 16 film versenyez a fesztivál fődíjáért, az Arany Serlegért. A díjat odaítélő héttagú nemzetközi zsűrit idén Barry Levinson, az Esőember Oscar-díjas rendezője vezeti - olvasható a seregszemle honlapján (www.siff.com). A mustrán a legjobb feltörekvő ázsiai tehetséget külön díjazzák. Az elismerésről egy másik zsűri dönt, amelynek élén ezúttal Ivai Sundzsi japán rendező áll. A filmfesztivállal párhuzamosan filmvásár is folyik, emellett nemzetközi filmpanoráma programmal tekintenek ki a világ filmgyártására.


A hétvégi megnyitó ceremónián több száz helyi és nemzetközi híresség vonult végig a sanghaji Nagy Színházhoz vezető vörös szőnyegen. A vendégek sorában feltűnt Rupert Murdoch és producer felsége, Wendi Deng, az Oscar-díjas Susan Sarandon és hollywoodi kollégája, Matt Dillon is. Sarandont színészi munkássága elismeréseként életműdíjjal tüntették ki a ceremónián.