Kiemelkedő sikert arattak a budapesti Szent István téren megrendezett vetítések Magyarország legnagyobb, 21 méter széles szabadtéri vetítővásznán, a sztárvendégek és alkotók jelenlétében. A Bazilika előtti tér minden este zsúfolásig megtelt. Több százan a zuhogó eső ellenére is végignézték a Queen – Hungarian Rhapsody: Live In Budapest 1986 című koncertfilmet.

Az Uránia Nemzeti Filmszínházban, a Toldi moziban és a budapesti Francia Intézetben is műsoron voltak a filmklasszikusok, sőt idén új helyszínként a Puskin moziban is.  A „30 éve szabadon” emlékévhez csatlakozva a Film Maraton a rendszerváltás 30. évfordulójára emlékezett, többek között Sára Sándor, Fekete Ibolya, Monori Mész András, Jancsó Miklós, Szabó István filmjeivel és egy magyar animációs filmválogatással.

Vetítés a Bazilika előtt (fotó: Filmalap)

A világhírű francia filmsztárral, Pierre Richard-ral, Udo Kierrel, Magda Vášáryovával és Johanna ter Steegével is találkozhattak a filmrajongók a közönségtalálkozókon. Számos neves magyar alkotó, köztük Fekete Ibolya, Jankovics Marcell, Szabó István, Szalay Péter, Szomjas György filmrendezők, Andor Tamás, Hildebrand István, Kende János, Koltai Lajos, Ragályi Elemér, Szabó Gábor operatőrök, Jeney Zoltán, Pacsay Attila, Sebő Ferenc, Szemző Tibor, Vető János, Vidovszky László, Víg Mihály zeneszerzők is személyesen részt vettek a vetítéseken, és megosztották a filmekhez kapcsolódó emlékeiket a közönséggel.

Számos teltházas vetítés volt a Toldi moziban, mint például Xantus János Eszkimó asszony fázik című frissen felújított kultfilmje, és az azt követő beszélgetés a nyolcvanas évek alternatív művészeivel. Hasonló érdeklődés övezte Zolnay Pál Fotográfia című restaurált filmjének vetítését. A 2018-ban, az MMA Kiadó és a Magyar Nemzeti Filmalap - Filmarchívum igazgatóság közös vállalkozásában indult Láthatatlan filmtörténet című könyvsorozat legújabb kötetének, Dobai Péter (Mephisto, Redl ezredes, Hanussen) forgatókönyvíró Magyar kereszt című kötetének bemutatóját is nagy érdeklődés övezte.

A nagyközönségnek szóló események mellett a Film Maraton számos szakmai programot is szervezett, világszerte elismert szakemberek, európai filmarchívum- és fesztiváligazgatók tartottak előadásokat, kerekasztal beszélgetéseket a filmörökség megőrzésének, felújításának és bemutatásának legfrissebb tendenciáiról.

 Forrás: Filmalap / Borító: Pierre Richard a Film Maratonon (Fotó: Filmalap)