A baranyai városban harmadik alkalommal megszervezett fesztivál versenyprogramjába ötvennyolc alkotást válogattak be a csaknem kétszáz nevezés közül; az alkotásokat ingyenesen tekintheti meg a közönség. A dokumentumfilm, animáció, kisjátékfilm, ismeretterjesztő- és természetfilm, nagyjátékfilm és egyéb film kategóriák első helyezettjei 300 ezer, a második helyezettek 200 ezer, a harmadik helyezettek 100 ezer forintos díjban részesülnek. A fesztivál fődíjasa egymillió forint értékű díjazásban részesül.

A válogatást és a versenyprogram értékelését végző zsűri elnöke Ternovszky Béla Balázs Béla-díjas érdemes művész, tagja Reviczky Gábor, Kossuth-díjas színművész és Thuróczy Szabolcs színész. Az ingyenes vetítések mellett több kísérőprogram is várja az érdeklődőket: koncertek, kiállítások színesítik a programok, de a rajzfilmkészítés alapfogásaival is megismerkedhetnek a gyerekek. A vetítések minden nap reggel kilenctől este kilencig tartanak a Komlói Színház- és Hangversenyteremben térítés nélkül, ugyanakkor a belépés regisztrációhoz kötött.

Az animációs filmek vetítéseire leadott jelentkezések már most teltházas előadásokat jeleznek. Csütörtökön a Curtiz - A magyar, aki felforgatta Hollywoodot című filmet az országos premierrel egy időben tűzik műsorra, pénteken pedig az Oscar-díjas Rófusz Ferenc legújabb filmjének a vetítésére is sor kerül. Az utolsó vacsora című film után a rendező mondja el meglátásait, majd Thuróczy Szabolcs vesz részt közönségtalálkozón. A fesztivál díjátadó gáláját szombaton délután tartják. A fesztiválról további részletek olvashatók a rendezvény oldalán.

Forrás: MTI