Még nem tudni pontosan, hogy mikor láthatjuk a hazai mozikban Nemes Jeles László történelmi drámáját, az viszont már biztos, hogy szeptemberben bemutatkozik a tengerentúlon - a rangos Torontói Filmfesztivál Special Presentations szekciójában kerül majd sor Észak-Amerikai premierjére. A kiemelt filmbemutatók számára fenntartott kategória versenyzői több díjra is esélyesek.

A sokáig csak Sunset címen ismert Napszállta bombaerős társaságba keveredett, egy szekcióba került a Cannes-ban debütált, Pawel Pawlikowski által rendezett, a legjobb idegen nyelvű Oscar egyik esélyesének tartott Cold War-ral, a Cannes-ban fődíjat nyert Jacques Audiard angol nyelvű debütálásával, a Joaquin Phoenix és Jake Gyllenhaal főszereplésével készült The Sisters Brothers című westernnel, vagy például az eddig még nem hibázó Mia Hansen-Love (Viszlát, első szerelem, Eden) legújabb filmjével, a Mayá-val. Ott lesz a színészettől visszavonuló Robert Redford is a The Old Man and the Gun-nal, amely minden jel szerint az utolsó munkája a kamera előtt a Sundance kölyök legendás megformálójának. A teljes lista itt böngészhető.

Kép forrása: Laokoon Filmgroup

A 35 mm-es filmre forgatott Napszállta a 20.század hajnalán játszódik, főszereplője Írisz, aki egy legendás kalapszalonban szeretne dolgozni. Bár az üzletet korábban a szülei vezették, az új tulajdonos nem veszi fel a fiatal lányt, aki így elhatározza, hogy felderíti az elfelejtett múltat. A Napszállta forgatókönyve a rendező, Clara Royer és Matthieu Taponier munkája, főszereplői Jakab Juli (Leiter Írisz) és a román Vlad Ivanov (Brill Oszkár). A film a Laokoon Filmgroup gyártásában készült, a Filmalap támogatásával, forgalmazója a Mozinet.

Fontos, hogy ez észak-amerikai, és nem világpremier, szóval könnyen lehet, hogy az augusztus 29-én kezdődő velencei filmfesztiválon tartják majd meg a Napszállta első nyilvános vetítését. Mindez július 25-án derül ki, aznap jelentik be az olaszországi A-kategóriás fesztivál programját. A Torontói Filmfesztiválnak tavaly is volt magyar versenyzője, Enyedi Ildikó Oscar-jelöléséig is eljutó, Arany Medve-díjas alkotása, a Testről és lélekről a Contemporary World Cinema kategóriában szerepelt.

Borítókép: Jakab Juli a filmben (Fotó: Laokoon Filmgroup)